a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Budínová Slávka

Jméno: Budínová Slávka
Datum narození: 21.4.1924
Místo narození: Ostrava, ČR


Životopis

Slávka Budínová byla česká divadelní a filmová herečka. V mládí začala studovat obchodní akademii, avšak druhá světová válka její studium v roce 1942 přerušila. Před nucenými pracemi v Německu ji zachránila herečka ostravského divadla Marie Rýdlová. Roku 1943 se tak stala divadelní elévkou. Vystupovala v činohře, opeře, operetě i baletu. Velmi často byla obsazována do rolí naivek, které jí však neseděly a proto se jak v Ostravě, tak v Olomouci (kam později odešla), neprosadila.

Významnějších úspěchů dosáhla až v roce 1960 v pražském Divadle E. F. Buriana, kde hrála temperamentní a silné ženy. Od tohoto roku byla také často nasazována do filmových a televizních rolích.

Filmografie

  • 2001 Ani svatí, ani andělé
  • 1999 Dvojrole (Profesorka)
  • 1999 Ani málo, ani moc (Babička Marie)
  • 1996 Kolja (Bustiková)
  • 1993 Pomalé šípy (Ulrichová)
  • 1981 V zámku a podzámčí
  • 1981 V podstatě jsme normální (Preichingerová)
  • 1981 Die Verlobte (Lola)
  • 1978 Žena za pultem (Vilímková)
  • 1978 Anna nastupuje (Vilímková)
  • 1978 Vražedné pochybnosti
  • 1977 Zítra vstanu a opařím se čajem (Kroupová)
  • 1977 Honza málem králem (Sedlákova žena)
  • 1977 Pasiáns (Doležalová)
  • 1977 Smrt na šerno (Jitka Drdácká)
  • 1976 Pacho, hybsky zbojník (Mária Terézia)
  • 1976 Bouřlivé víno (Manča Houkalová)
  • 1976 Léto s kovbojem (Honzova matka)
  • 1975 Muj brácha má prima bráchu (Pavelková)
  • 1975 Vilém Rozkoč (Pivková)
  • 1975 Brácha za všechny peníze (Pavelková)
  • 1974 Noc na Karlštejně (Madame Ofka)
  • 1974 Veselé windsorské paničky
  • 1974 Byl jednou jeden dům (Tvarohová)
  • 1974 Motiv pro vraždu (Krejčová)
  • 1974 Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi (Máňa)
  • 1973 Kronika žhavého léta (Mery Rosmusová)
  • 1973 Hroch (Majka)
  • 1973 Pokus o vraždu (Vrchní sestra Milena)
  • 1972 Tajemství velikého vypravěče (Herečka Marsová)
  • 1972 Zlatá svatba (Andšla)
  • 1972 Příběh se starou lenoškou (Hostinská)
  • 1971 Svědectví mrtvých očí (Horáčková)
  • 1971 Dlouhá bílá nit (Marie)
  • 1971 Vražda v hotelu Excelsior (Janíková)
  • 1971 Svět otevřený náhodám (Marta)
  • 1970 Pan Tau
  • 1970 Případ pro začínajícího kata (Vilma Seidová)
  • 1970 Odvážná slečna (Provazníková)
  • 1970 Přehlídce velím já (Vlastička)
  • 1969 Vyloženě rodinná historie
  • 1969 Eduard a Bůh
  • 1968 Sňatky z rozumu (Valentina Nedobylová)
  • 1967 Dívka s třemi velbloudy (Bozena Gromka)
  • 1967 Ženu ani květinou neuhodíš (Podzimková)
  • 1967 Jak se krade milión (Eliška)
  • 1966 Lidé z maringotek (Marie)
  • 1965 ...a páty jezdec je Strach (Paní Wienerová)
  • 1965 Zlatá reneta (Marta Horáková)
  • 1962 Malý Bobeš ve městě (Oficiálová)
  • 1962 Tarzanova smrt
  • 1958 Povodeň (Josefova žena)
  • 1953 Anna proletářka (Vrbová)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky