a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Janů Zorka

Jméno: Janů Zorka
Datum narození: 9.7.1921
Místo narození: Štěchovice, ČR


Životopis

Zorka Janů vlastním jménem Zora Babková byla o sedm let mladší sestra Lídy Baarové. Na rozdíl od své slavnější sestry byla talentovanou a vyzrávající herečkou. Na filmovém plátně se poprvé objevila po boku své sestry jako dvanáctiletá holčička ve Slavínského hitu Madla z cihelny (1933). Po čtyřech letech se k filmu vrátila malými rolemi studentek v komediích Děvčata nedejte se (1937) a Škola základ života (1938). První velkou příležitost před kamerou dostala od Václava Kršky a Františka Čápa ve filmu Ohnivé léto (1939). Po této tragické postavě následovala hlavní role v Borského kostýmní komedii Čekanky (1940).

V komedii Martina Friče Baron Prášil (1940) byla partnerkou Oldřicha Nového a Vlasty Buriana. Hlavní dívčí úlohu vytvořila přesvědčivě také v Cikánkově veselohře Z českých mlýnů (1941). S filmem se předčasně rozloučila postavou Heleny ve Slavíčkově filmu Kluci na řece (1944).

Mladá a talentovaná herečka svůj život dobrovolně ukončila skokem z okna v pouhých pětadvaceti letech. Den úmrtí se ve zdrojích liší - nápis na hrobě uvádí 24. 3. 1946, avšak jak úmrtní oznámení, tak publikované informace Lídy Baarové uvádějí datum 27.3.1946. Je pohřbena spolu s rodiči a sestrou Lídou Baarovou na hřbitově v Praze-Strašnicích.

Filmografie

  • 1944 Kluci na řece
  • 1941 Z českých mlýnů
  • 1940 Čekanky
  • 1940 Když Burian prášil
  • 1940 Minulost Jany Kosinové
  • 1940 Pacientka Dr. Hegla
  • 1940 Podvod s Rubensem
  • 1939 Ohnivé léto
  • 1939 Tulák Macoun
  • 1938 Cech panen kutnohorských
  • 1938 Škola, základ života
  • 1937 Děvčata, nedejte se!
  • 1933 Madla z cihelny

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky