a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Kantorková Miriam

Jméno: Kantorková Miriam
Datum narození: 13.3.1935
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Herečka Kantorková Miriam Vystudovala hudební oddělení pražské konzervatoře. Na filmovém plátně se poprvé mihla v roce 1957 jako jedna z učitelek v Helgově Škole otců (1957). Po několika dalších epizodkách si ji vybral Petr Tuček (FAMU) pro hlavní roli svého absolventského filmu Divoká holka. Další absolvent FAMU Juraj Jakubisko jí svěřil druhou hlavní roli ve svém celovečerním filmovém debutu Kristove roky (1967). Jednou z jejích nejcharakterističtějších filmových postav byla živočišná Tonka, pokoušející se svést mladičkého studenta Vojtu (Jaromír Hanzlík) v poetické hrubínovské adaptaci Otakara Vávry Romance pro křídlovku (1966). Podruhé jí Vávra svěřil větší ženskou postavu lazebnice Doroty, jedné z obětí inkvizice, v historickém filmu Kladivo na čarodějnice (1969). Z dalších jejích postav je třeba jmenovat českou emigrantku Holanovou ve špionážním dramatu Dušana Kleina Lekce (1971) a vesnickou vdovu záletnici v komedii Jaroslava Macha Zlatá svatba (1972).

V 80. a 90. letech hrála matky, hostinské, výčepní, bytné, kmotry aj. Namátkou uvádíme například snímky Hadí jed (1981), Prodavač humoru (1984), Fešák Hubert (1985), Kainovo znamení (1989), Akumulátor 1 (1993), Díky za každé nové ráno (1993), Příliš hlučná samota (1994), Báječná léta pod psa (1997) nebo Z pekla štěstí (1999). Kmotřičku ztvárnila i pokračování Troškovy pohádky Z pekla štěstí 2 (2001), porodní bábu pak v Troškově romantickém příběhu Andělská tvář (2002). Její zatím poslední filmovou rolí byla paní Nováková v komedii Martina Kotíka Všechno nejlepší! (2006). Uplatnila se i v televizi, v rozhlase a dabingu. Zahrála si i v několika seriálech, např. 30 případů majora Zemana (1974), Život na zámku (1995) a v televizním seriálu TV Nova Ordinace v růžové zahradě (2005) hraje dobrosrdečnou sestru Bobinu.

Miriam Kantorková je dvakrát rozvedená a má jednu dceru.

Filmografie

  • 2010 Školní výlet
  • 2009 Pamětnice
  • 2009 Hodinu nevíš...
  • 2006 Lojzička je číslo
  • 2006 Všechno nejlepší!
  • 2005 3 plus1 s Miroslavem Donutilem
  • 2005 Ordinace v růžové zahradě
  • 2001 Andělská tvář
  • 2000 Z pekla štěstí 2
  • 1998 Já a Karel
  • 1998 Z pekla štěstí
  • 1997 Báječná léta pod psa
  • 1997 Svědectví
  • 1995 Hříchy pro diváky detektivek
  • 1995 Život na zámku
  • 1994 Přetržený výkřik
  • 1994 Příliš hlučná samota
  • 1993 In Flagranti
  • 1991 Vyžilý Boudník
  • 1990 Arabela se vrací
  • 1990 Svědek umírajícího času
  • 1990 Tsarskaya okhota
  • 1989 Čas sluhů
  • 1989 Kainovo znamení
  • 1987 Jemné umění obrany
  • 1987 Mág
  • 1986 Není sirotek jako sirotek
  • 1985 Slavné historky zbojnické
  • 1984 Fešák Hubert
  • 1984 My všichni školou povinní
  • 1984 Prodavač humoru
  • 1983 Lekár umierajúceho času
  • 1983 Štvrtý rozmer
  • 1981 Hadí jed
  • 1981 V podstatě jsme normální
  • 1980 Alma schafft alle
  • 1980 Kluci z bronzu
  • 1980 Vindobóna
  • 1979 Kdo přichází před půlnocí
  • 1978 Muž s orlem a slepicí
  • 1978 Oh, diese Tante
  • 1977 Malér
  • 1977 Viechereien
  • 1976 Parta hic
  • 1974 30 případů majora Zemana
  • 1974 Drahé tety a já
  • 1973 Kronika žhavého léta
  • 1973 Pokus o vraždu
  • 1973 Ruce
  • 1973 Tři nevinní
  • 1972 My, ztracený holky
  • 1972 Návraty
  • 1972 Zlatá svatba
  • 1971 Dívka na koštěti
  • 1971 Kam slunce nechodí
  • 1971 Kat nepočká
  • 1971 Lekce
  • 1971 Lidé na křižovatce
  • 1970 Jeden z nich je vrah
  • 1970 Kateřina a její děti
  • 1970 Rapotínská tragédie
  • 1969 Kladivo na čarodějnice
  • 1969 Sladké hry minulého léta
  • 1967 Kristove roky
  • 1966 Romance pro křídlovku
  • 1965 Divoká holka
  • 1964 Bláznova kronika
  • 1963 Naděje
  • 1959 Konec cesty
  • 1957 Škola otců

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky