a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Kaplanová Dita

Jméno: Kaplanová Dita
Datum narození: 5.1.1965
Místo narození: Brno, ČR


Životopis

Dita Kaplanová vystudovala brněnskou JAMU. Malá blondýnka s modrýma očima odstartovala svou filmovou dráhu hned dvěma hlavními rolemi. Poprvé to byla Alenka v dětském filmu Karla Kachyni Čekání na déšť (1978) a o dva roky později další dětská role dívky, která se stará, místo své matky alkoholičky, o své tři malé sourozence, aby je neposlali do dětského domova ve filmu režiséra Jiřího Svobody Dívka s mušlí (1980). Za svou roli Vendulky v tomto filmu dostala na filmovém festivalu v Karlových Varech hlavní cenu za ženský herecký výkon. Titulní roli Barči si v roce 1981 zahrála i v komedii Milana Muchny Matěji, proč tě holky nechtějí? (1981). Ve filmu se objevila se i v Muchnově dramatu Zelená léta (1986). Dále následovaly televizní filmy, inscenace a seriály. Dita Kaplanová účinkuje v rozhlase i v dabingu, v televizi hrála jednu z hlavních rolí v televizním filmu Taťka (2003) a vystoupila rovněž v populárních Četnických humoreskách (1997). Z nejnovějších filmů, ve kterých hrála uveďme dramata Zrozen bez porodu (2009) a Alma (2010).

Filmografie

  • 2010 Alma
  • 2009 Zrozen bez porodu
  • 2008 Bratři Karamazovi: Vzkříšení (divadlo)
  • 2007 Baletky (divadlo)
  • 2006 O kominickém učni a dceři cukráře
  • 2003 Taťka
  • 1997 Četnické humoresky
  • 1996 Požírač medvědů
  • 1981 Matěji, proč tě holky nechtějí?
  • 1980 Dívka s mušlí
  • 1978 Čekání na déšť

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky