a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Letenská Anna

Jméno: Letenská Anna
Datum narození: 29.8.1904
Místo narození: Nýřany, ČR


Životopis

Herečka Anna Letenská se smutným životním osudem na filmovém plátně debutovala ve filmu Kříž u potoka (1937). Film však jejího komediálního talentu nestačil využít. Následovaly další role ve filmech Slávko, nedej se! (1939), Ženy u benzinu (1939), Umlčené rty (1939), Minulost Jany Kosinové (1940), Pelikán má alibi (1940). Nejvděčnější rolí Anny Letenské je energická zelinářka Netušilová z neprávem opomíjené crazy komedii Miroslava Cikána Milování zakázáno (1938).

V tomto filmu vytvořila komickou dvojici s Jindřichem Plachtou. Svou poslední filmovou roli v komedii Přijdu hned! (1942) natáčela pod dohledem gestapa. Krátce na to byla odvezena do koncentračního tábora Mauthausen, kde byla popravena. Později vyšlo najevo, že společně se svým mužem pomohla rodině doktora, který ošetřoval jednoho z parašutistů, jenž měl spáchat atentát na Heydricha. Život a tragická smrt Anny Letenské inspirovaly spisovatele Norberta Frýda k napsání novely Kat nepočká.

Filmografie

  • 1942 Dlouhý, Široký a Bystrozraký
  • 1942 Městečko na dlani
  • 1942 Přijdu hned
  • 1942 Ryba na suchu
  • 1942 Valentin Dobrotivý
  • 1941 Pražský flamendr
  • 1941 Rukavička
  • 1941 Z českých mlýnů
  • 1940 Babička
  • 1940 Čekanky
  • 1940 Minulost Jany Kosinové
  • 1940 Okénko do nebe
  • 1940 Pelikán má alibi
  • 1940 Pro kamaráda
  • 1940 Prosím, pane profesore!
  • 1939 Děvče z předměstí anebo Všecko příjde na jevo
  • 1939 Dvojí život
  • 1939 Mořská panna
  • 1939 Srdce v celofánu
  • 1939 Ženy u benzinu
  • 1938 Manželka něco tuší
  • 1938 Milování zakázáno
  • 1938 Slávko, nedej se!
  • 1938 Umlčené rty
  • 1937 Kříž u potoka

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky