a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Matoušková Eva

Jméno: Matoušková Eva
Datum narození: 7.4.1921
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Eva Matoušková byla česká herečka. Ke konci 30. let absolvovala pražskou Státní konzervatoř. Tato hvězdička konce třicátých let zazářila jen v několika málo filmech. Pro film ji objevil Karel Špelina do hlavní role svého sladkobolného příběhu Umlčené rty (1939). Větší roli ztvárnila po boku Jaroslava Marvana ve Šléglově komedii Paní Morálka kráčí městem (1939). Poslední velkou roli vytvořila ve filmu Pražský flamendr (1941) po boku Františka Hanuse.

Ojediněle spolupracovala i s rozhlasem. Byla mladší sestrou herečky Lídy Matouškové. Jejím prvním manželem byl fotograf Karel Ludwig.

Eva Matoušková zemřela v soukromí a v zapomenutí již na přelomu 60. a 70. let.

Filmografie

  • 1941 Pražský flamendr
  • 1940 Prosím, pane profesore!
  • 1939 Ulice zpívá
  • 1939 Paní Morálka kráčí městem
  • 1938 Umlčené rty

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky