a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Matulová Vlasta

Jméno: Matulová Vlasta
Datum narození: 31.10.1918
Místo narození: Brno, ČR


Životopis

Herečka Vlasta Matulová ve dvaadvaceti letech přišla z Brna do Prahy a nastoupila do činohry Národního divadla. Současně s příchodem do Prahy jí objevil český film. Po drobné epizodce Toničky v Borského filmu Čekanky (1940) následovala hlavní ženská role ve společenském dramatu J. A. Holmana Minulost Jany Kosinové (1940). Svým osobitým zjevem, zvláštním hlubokým hlasem a oduševnělým způsobem herectví se velmi výrazně lišila od současných filmových milovnic.

Zajímavé herecké příležitosti Vlasta Matulová dostala ve filmech Pantáta Bezoušek (1941) a Turbina (1941). Ústřední dvojroli sester vytvořila Matulová v dalším psychologickém filmu J. A. Holmana Modrý závoj (1941). Po roli sympatické květinářky ve Vávrově komedii Přijdu hned! (1942) byla její poslední protektorátní rolí Julie Zachová ve Fričově Experimentu (1943). Na rozdíl od většiny svých konkurentek hrála Vlasta Matulová i po osvobození hlavní ženské postavy v komediích Pancho se žení (1945) nebo Nezbedný bakalář (1946). V padesátých letech hrála ve Vávrově historické trilogii Jan Hus (1954), Jan Žižka (1955) a Proti všem (1957). Svou poslední hlavní roli podváděné manželky si zahrála ve filmu Ladislava Rychmana Kruh (1959).

Jejím manželem byl doktor Jiří Šebor, vedoucí tvůrčí skupiny Šebor-Bor ve Filmovém studiu Barrandov. Spolupracovala také s rozhlasem.

Získala mnoho ocenění. Od roku 1958 nositelkou vyznamenání za vynikající práci, od roku 1961 byla Zasloužilou členkou Národního divadla, od roku 1966 Zasloužilou umělkyní a od roku 1970 nositelkou vyznamenání Za zásluhy o výstavbu.

Vlasta Matulová zemřela 18. dubna 1989 v Praze.

Filmografie

  • 1982 Kočičí hra (divadlo)
  • 1977 Paličova dcera
  • 1967 Ženitba
  • 1966 Flám
  • 1964 Atentát
  • 1964 Hvězda zvaná Pelyněk
  • 1963 Handlíři
  • 1963 Tvár v okne
  • 1962 Neděle ve všední den
  • 1959 Kruh
  • 1957 Padělek
  • 1956 Proti všem
  • 1955 Jan Žižka
  • 1954 Jan Hus
  • 1950 Veselý souboj  
  • 1947 Křižovatka
  • 1946 Nezbedný bakalář
  • 1946 Pancho se žení
  • 1943 Experiment
  • 1942 Přijdu hned
  • 1941 Modrý závoj
  • 1941 Pantáta Bezoušek
  • 1941 Turbina
  • 1940 Čekanky
  • 1940 Minulost Jany Kosinové

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky