a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Nollová Ella

Jméno: Nollová Ella
Datum narození: 7.7.1889
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Ella Nollová, rozená Eliška Jeníková, se narodila se 7. července 1889 v Praze. Stala se manželkou herce Karla Nolla. Navštěvovala Pivodovu operní školu, avšak operu vyměnila za činnohru. Začínala v Plzni, později přešla do Prahy a hrála ve Švandově divadle, Divadle Vlasty Buriana a Novém divadle.

Ve filmu začínala v roce 1926 v Lamačově adaptaci Haškova Dobrého vojáka Švejka (1962), v níž titulní postavu vytvořil její manžel a ona si zahrála epizodku služky se psem. Následovalo ještě pět němým a do roku 1950 přes devadesát zvukových filmů. Hrála domovnice, posluhovačky, klepny, bytné, hospodyně, prosté ženy z měst i venkova. Ale nebyly to vždy jen epizodky. Příkladem může být paní Šefelínová v Poláčkových Mužích v offsidu (1931), posluhovačka Randová ve Fričově filmu U snědeného krámu (1933), Eližběta Pecková v Jedenáctém přikázání (1935), bába kořenářka v Muzikantské Lidušce (1940), Kmochova matka ve Slavinského filmu To byl český muzikant (1940), matka Klouzanda v Třináctém revíru (1946), Hadrbolcová v Pytlákově schovance (1949), Mráčková ve Vzbouření na vsi (1949), Šebestová ve Fričově veselohře Bylo to v máji (1950) a řada dalších. Svou poslední filmovou roli paní Tomešové ztvárnila v Seguensově dramatu Cesta ke štěstí (1951).

Ella Nollová zemřela 27. července 1959 v Praze ve věku sedmdesáti let. 

Filmografie

  • 1951 Cesta ke štěstí
  • 1950 Bylo to v máji
  • 1950 Past
  • 1950 Přiznání
  • 1950 Zvony z rákosu
  • 1949 Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář
  • 1949 Vzbouření na vsi
  • 1948 Návrat domů
  • 1948 Němá barikáda
  • 1947 Čapkovy povídky
  • 1947 Muzikant
  • 1947 Nikola Šuhaj
  • 1947 Parohy
  • 1947 Polibek ze stadionu
  • 1946 13. revír
  • 1946 Housle a sen
  • 1946 Průlom
  • 1945 Řeka čaruje
  • 1944 Prstýnek
  • 1943 Čtrnáctý u stolu
  • 1943 Experiment
  • 1943 Šťastnou cestu
  • 1942 Barbora Hlavsová
  • 1942 Městečko na dlani
  • 1941 Hotel Modrá hvězda
  • 1941 Pantáta Bezoušek
  • 1941 Roztomilý člověk
  • 1940 Když Burian prášil
  • 1940 Muzikantská Liduška
  • 1940 Poznej svého muže
  • 1940 Prosím, pane profesore!
  • 1940 To byl český muzikant
  • 1940 Vy neznáte Alberta?
  • 1939 Cesta do hlubin študákovy duše
  • 1939 Děvče z předměstí anebo Všecko příjde na jevo
  • 1939 Eva tropí hlouposti
  • 1939 Humoreska
  • 1939 Královna stříbrných hor
  • 1939 Paní Morálka kráčí městem
  • 1939 Svátek věřitelů
  • 1939 Teď zas my
  • 1939 Tulák Macoun
  • 1939 Ulice zpívá
  • 1939 Venoušek a Stázička
  • 1939 Veselá bída
  • 1939 Ženy u benzinu
  • 1938 Bílá vrána
  • 1938 Cestou křížovou
  • 1938 Cikánská láska
  • 1938 Děti na zakázku
  • 1938 Ideál septimy
  • 1938 Její pastorkyně
  • 1938 Pod jednou střechou
  • 1938 Slávko, nedej se!
  • 1938 Soud boží
  • 1938 Stříbrná oblaka
  • 1938 Svět kde se žebrá
  • 1938 Umlčené rty
  • 1938 Vzhůru nohama
  • 1937 Armádní dvojčata
  • 1937 Batalion
  • 1937 Děvče za výkladem
  • 1937 Jarčin profesor
  • 1937 Krb bez ohně
  • 1937 Kříž u potoka
  • 1937 Lidé na kře
  • 1937 Lízin let do nebe
  • 1937 Panenství
  • 1937 Rozvod paní Evy
  • 1937 Vdovička spadlá s nebe
  • 1937 Žena na rozcestí
  • 1937 Žena pod křížem
  • 1936 Děti velké lásky
  • 1936 Irčin románek
  • 1936 Manželství na úvěr
  • 1936 Páter Vojtěch
  • 1936 Sextánka
  • 1936 Tři muži ve sněhu
  • 1935 Bezdětná
  • 1935 Cácorka
  • 1935 Jedenácté přikázání
  • 1935 Maryša
  • 1935 Pozdní láska
  • 1935 První políbení
  • 1935 Viktorka1934 Dokud máš maminku
  • 1934 Matka Kráčmerka
  • 1934 Pokušení paní Antonie
  • 1934 Tatranská romance
  • 1934 Za ranních červánků
  • 1934 Zlatá Kateřina
  • 1933 Dobrý tramp Bernášek
  • 1933 Revizor
  • 1933 Svítání
  • 1933 S vyloučením veřejnosti
  • 1933 U snědeného krámu
  • 1933 Vražda v Ostrovní ulici
  • 1933 Vůně domova
  • 1932 Anton Špelec, ostrostřelec
  • 1931 Muži v offsidu
  • 1930 Fidlovačka
  • 1929 Hanba
  • 1929 Chudá holka
  • 1929 Z českých mlýnů
  • 1928 Z lásky
  • 1927 Dům ztraceného štěstí
  • 1926 Dobrý voják Švejk

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky