a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Bušová Helena

Jméno: Bušová Helena
Datum narození: 21.10.1911
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Helena Bušová, vlastním jménem Helena Buschová, byla česká herečka.

Začínala jako herečka v holešovickém Lidovém divadle Uranie. Později hrála v divadle Oldřicha Nového a hlavně v Divadle Vlasty Buriana.

První roli, studentku, dostala ve filmu Před maturitou (1932). O dva roky excelovala společně s Voskovcem a Werichem v satirické komedii Hej rup! (1934), z dalších rolí jmenujme například: Helenu Čápovou v komedii Barbora řádí (1935), Bessy Vydrovou v Uličnici (1936), Alenu Skalickou v operetce Na tý louce zelený (1936), Annu v Bataliónu (1937), vynikající výkon manželky konšela Zvůnka podala v komedii Počesné paní pardubické (1944), Ryba na suchu (1942), U pěti veverek (1944) a plno dalších…

Po válce 1946 si vzala pilota RAF Karla Kasala, který jeden čas velel slavné 313. peruti a získal pět válečných křížů. Po návratu domů byl uvězněn, jak skončila většina našich letců, co bojovali na té „nesprávné“ straně – v Anglii. Z vězení mu pomohl až Jan Masaryk. Ke konci roku 1947 opět odjel do Anglie a zpátky k RAF.

Helena Bušová po válce každý rok hrála alespoň v jednom filmu třeba Řeka čaruje (1945), Velký případ (1946), Lavina (1946), Čapkovy povídky (1947). Posledním filmem, ve kterém hrála, byl historický film O ševci Matuošovi (1948). V roce 1949 získala od čs. úřadů povolení natáčet v Londýně s producentem a režisérem Sirem Alexandrem Kordou, a tak zůstala u manžela v Anglii.

V roce 1957 se manželé přestěhovali s tehdy sedmiletým synem Charliem do kanadského Winnipegu. Zde Helena Bušová dokonce získala příležitost vystupovat v místním divadle. Ke konci života se chtěla vrátit do Československa, od komunistického režimu však nedostala vízum.

Celkem hrála ve čtyřiceti filmech.

Zemřela v roce 1986 ve Winnipegu v Kanadě.

Filmografie

  • 1948 O ševci Matoušovi
  • 1947 Čapkovy povídky
  • 1946 Lavina
  • 1946 Velký případ
  • 1945 Řeka čaruje
  • 1944 Počestné paní pardubické
  • 1944 U pěti veverek
  • 1943 Žíznivé mládí
  • 1942 Ryba na suchu
  • 1939 Děvče z předměstí anebo Všecko příjde na jevo
  • 1938 Milování zakázáno
  • 1938 Slávko, nedej se!
  • 1938 Stříbrná oblaka
  • 1938 V pokušení
  • 1938 Vzhůru nohama
  • 1937 Batalion
  • 1937 Děvče za výkladem
  • 1937 Jan Výrava
  • 1937 Rozvod paní Evy
  • 1937 Švanda dudák
  • 1937 Tři vejce do skla
  • 1937 Výdělečné ženy
  • 1937 Vyděrač
  • 1937 Žena na rozcestí
  • 1937 Žena pod křížem
  • 1936 Lojzička
  • 1936 Na tý louce zelený
  • 1936 Uličnice
  • 1935 Barbora řádí
  • 1935 Jana
  • 1935 Král ulic
  • 1935 První políbení
  • 1935 Vdavky Nanynky Kulichovy
  • 1934 Hej - rup!
  • 1934 Mazlíček
  • 1934 Zlatá Kateřina
  • 1933 Madla z cihelny
  • 1933 Okénko
  • 1932 Právo na hřích
  • 1932 Před maturitou

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky