a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Petrovická Jiřina

Jméno: Petrovická Jiřina
Datum narození: 30.1.1923
Místo narození: Pardubice, ČR


Životopis

Ve filmu se poprvé objevila za okupace v komedii Oldřicha Nového Čtrnáctý u stolu (1943), kde hrála mladičkou přítelkyni hraběte Alexyho (Roul Schránil). Významnější role dostávala až po válce. V okupačním dramatu Františka Čápa Muži bez křídel (1946) hrála Janu, mladou bojovnici proti okupantům. V životopisném filmu Martina Fryče Tajemství krve (1953) byla manželkou českého lékaře Janského (Vladimír Ráž), objevitele krevních skupin, byla také krásnou Lesanou v Steklého adaptaci Tylovy báchorky Strakonický dudák (1955). V groteskní pohádce Josefa Macha Florián (1961), ztělesnila manželku sedláka Jírovce. V 60. letech se ve filmu objevila jen jednou jako správkyně státního hradu, která obchoduje s padělanými nebo kradenými uměleckými díly v Machově detektivce Nahá pastýřka (1966). 

V 70. letech hrála Marii Majerovou v Kachlíkově dokumentu z dějin KSČ Dvacátý devátý (1974), manželku národně socialistického advokáta v dokumentu Vojtěcha Trapla Vítězný lid (1977), rozvedenou manželku, která ze žárlivosti přispěje k odhalení špionážní sítě ve filmovém zpracování jedné z epizod seriálu 30 případů Majora Zemana Rukojmí v Bella Vista (1980). Svou dosud největší filmovou roli, prokurátorky Olgy Ronešové, vytvořila ve filmu Vojtěcha Trapla Tobě hrana zvonit nebude (1975).

Filmografie

  • 1985 Matka (divadlo)
  • 1984 Na čí stranu
  • 1984 Rozpaky kuchaře Svatopluka
  • 1984 Zaspala nevěsta
  • 1982 Farma
  • 1981 Mezi námi kluky
  • 1980 Rukojmí v Bella Vista
  • 1978 Kentauři
  • 1977 Tetinka
  • 1977 Vítězný lid
  • 1977 Žena za pultem
  • 1975 Matka
  • 1975 Tobě hrana zvonit nebude
  • 1974 30 případů majora Zemana
  • 1974 Dvacátý devátý  
  • 1972 Jana Eyrová
  • 1971 Lepší pán
  • 1970 Rozsudek
  • 1966 Nahá pastýřka
  • 1966 Poprask na laguně (divadlo)
  • 1965 Puščik jede do Prahy
  • 1963 Jak obelhat manžela
  • 1961 Florián
  • 1961 Hrdinové okamžiku
  • 1961 Kohout plaší smrt
  • 1958 Co řekne žena...
  • 1955 Strakonický dudák
  • 1953 Tajemství krve
  • 1949 Revoluční rok1848
  • 1948 Kariéra
  • 1948 Krakatit
  • 1948 Případ Z - 8
  • 1946 Muži bez křídel
  • 1943 Čtrnáctý u stolu

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky