a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Schallerová Jaroslava

Jméno: Schallerová Jaroslava
Datum narození: 25.4.1956
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Již jako třináctiletou Jaroslavu Schallerovou pro hereckou dráhu objevil Jaromil Jireš, když hledal představitelku titulní role adaptace „černého románu“ Vítězslava Nezvala Valerie a týden divů (1970). Po úspěchu v jejím filmovém debutu získala i několik výrazných rolí v zahraničních filmech. Do konce 70. let vytvořila na dvě desítky významných postav v televizních pohádkách a filmech, určených pro promítání v kinech. Postupně se začala přehrávat do postav mladých žen, ale v roce 1980 se na další čas odmlčela. Moderní a současnou postavu šestnáctileté Žofie, která zoufale touží po přátelství vytvořila ve filmu Antonína Kachlíka My ztracený holky (1972). V povídkovém filmu Ivo Nováka Půlnoční kolona (1972) byla mladičkou sestrou vojáka Ivana (Petr Oliva). Mnohem těžší a psychologicky náročnou roli Andreji, která zatím nepoznala milostný cit, jí svěřil Karel Kachyňa v poetickém filmu Láska (1973).

Jejím partnerem byl Oldřich Kaiser. S Oldřichem Kaiserem vytvořila ústřední dvojici v Hníkově milostné povídce Básník z filmu Maturita za školou (1973). Jiná byla její královna Ledového moře v Kachyňově pohádce podle Andersena Malá mořská víla (1976). Větší postavou byla mladá učitelka Věra Havlová, ztracená láska sovětského inženýra Kuzněcova ve filmu Ladislava Rychmana Píseň o stromu a růži (1978). Byla také krásnou Sněhurkou v Kovalově pohádce Kočičí princ (1978) nebo Jirkovou matkou v dětském příběhu Uf – Oni jsou tady (1989).

Filmografie

  • 1993 Flash - Der Fotoreporter
  • 1988 Uf - oni jsou tady
  • 1987 Křeček v noční košili
  • 1980 Útěky domů
  • 1979 Gänsehirtin am Brunnen, Die
  • 1978 Kočičí princ
  • 1978 Píseň o stromu a růži
  • 1977 Proč nevěřit na zázraky
  • 1976 Běž, ať ti neuteče
  • 1976 Do posledného dychu
  • 1976 Hasenhüter, Der
  • 1976 Malá mořská víla
  • 1976 Rozdelení
  • 1975 Cirkus v cirkuse
  • 1975 Dva muži hlásí příchod
  • 1975 Dvojí svět hotelu Pacifik
  • 1975 Šperk
  • 1974 Lidé z metra
  • 1973 Adam a Otka
  • 1973 Láska
  • 1973 Maturita za školou
  • 1973 Třicet panen a Pythagoras
  • 1973 Zlá noc
  • 1973 Známost sestry Aleny
  • 1972 Elixíry ďábla
  • 1972 Homolka a tobolka
  • 1972 My, ztracený holky
  • 1972 Půlnoční kolona
  • 1971 Mraveniště
  • 1970 Égi bárány
  • 1970 Svatby pana Voka
  • 1970 Szép lányok, ne sírjatok!
  • 1970 Valerie a týden divů

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky