a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Sulanová Zdena

Jméno: Sulanová Zdena
Datum narození: 18.2.1920
Místo narození: České Budějovice, ČR


Životopis

Hvězdnou slávu si Zdenka Sulanová získala pouhými třemi filmy. Po první menší roli ve sladkobolném filmu Děvče za výkladem (1937) ji režisér Václav Binovec obsadil v pouhých sedmnácti letech obsadil do hlavní role sentimentálního filmu Lízin let do nebe (1937). Diváky tehdy zaujala nejen svým zjevem, ale také pěveckým talentem. Úspěch filmu si vynutil další pokračování. Po vedlejší roli v Binovcově filmu Bláhové děvče (1938) vzniklo pokračování, mapující další osudy oblíbené románové hrdinky Lízy Irovské Lízino štěstí (1939). I v tomto filmu zpívala Sulanová několik populárních písní. Nesmrtelnou popularitu Zdence Sulanové přinesl teprve film Madla zpívá Evropě (1940). Tímto filmem však její hvězdná kariéra paradoxně skončila. Ke konci války měla vytvořit jednu z hlavních ženských rolí v Binovcově filmu Bludná pouť (1944), který zůstal nedokončen.

Filmografie

  • 1945 Bludná pouť
  • 1940 Madla zpívá Evropě
  • 1939 Lízino štěstí
  • 1938 Bláhové děvče
  • 1937 Děvče za výkladem
  • 1937 Lízin let do nebe

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky