a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Andrews Julie

Jméno: Andrews Julie
Datum narození: 1.10.1935
Místo narození: Walton-on-Thames, Velká Británie


Životopis

Julie Andrewsová, rodným jménem Julie Elizabeth Wells, pseudonym Julie Edwardsová je britská herečka, zpěvačka, tanečnice, moderátorka a spisovatelka, manželka známého amerického filmového režiséra Blakea Edwardse.

Pochází z rodiny učitele a klavíristky. Jejím prvním manželem byl kanadský operní zpěvák - tenorista Ted Andrews, druhým pak výtvarník Tony Walton. Julie od dětství zpívala, vystupovala společně se svými rodiči ve varieté, v rozhlasu a v televizi. Samostatně debutovala již ve svých 12 letech. Od roku 1954 vystupobvala na Brodwayi, kde zazářila ve Muzikálu My Fair Lady coby divadelní představitelka Elizy Doolitlové, za níž byla také nominována na prestižní americkou divadelní cenu Tony. Zvukový záznam z tohoto představení vyšel na gramofonových deskách a později i na CD discích (ve stejnojmenném filmu ji v této roli nahradila herečka Audrey Hepburnová a zpěvačka Marni Nixonová). Na Brodwayi si zahrála a zazpívala také v muzikálech Král Artuš a Kamarád. Největší popularitu a ceosvětový úspěch však dosáhla její dnes již legendární filmová role Mary Poppins, jenž byla oceněna britskou cenou BAFTA, Zlatým Glóbem i Oscarem. Následoval další známý film Za zvuků hudby, kteý jí vynesl další Zlatý Glóbus a další nominaci na Oscara.

Na konci 60. let přestala vystupovat ve filmech a věnovala se pouze zpěvu, koncertování, nahrávání desek a moderování vlastní televizní show. Vystupovala také hojně v televizi jako modrátorka různých pořadů, které byly zaměřeny na svět divadla a muzikálů. V této době také napsala několik knih pro děti pod pseudonymem Julie Edwardsová. Návrat na stříbrné plátno způsobilo až její sblížení s jejím třetím manželem známým filmovým režiserem Blaka Edwardsem, v jehož filmech začala opet hrát zralé ženy. V roce 1982 získala svůj třetí Zlatý Glóbus a další nominaci na Oscara za film Viktor, Viktorie z roku 1982.

Na konci 90. let 20. století prodělala vážné onemocnění hlasivek včetně jejich nezdařené operace. Během svého života získala celou řadu uměleckých a společenských ocenění a je považována za mimořádnou britskou umělkyni.

Julia je matkou pěti dětí, z nichž dvě jsou adoptované. Mimojiné se také věnuje charitativní činosti.

Filmografie

  • 2010 Despicable me
  • 2010 Shrek: Zvonec a konec
  • 2010 Tooth Fairy
  • 2007 Kouzelná romance
  • 2007 Shrek Třetí
  • 2004 Deník princezny2: Královské povinnosti
  • 2004 Shrek 2
  • 2003 Eloise a Vánoce
  • 2003 Eloise v hotelu Plaza
  • 2002 I Love Muppets
  • 2002 Žít naplno
  • 2001 Deník princezny
  • 2001 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The
  • 2001 My Favorite Broadway: The Love Songs
  • 2001 Na Zlatém jezeře
  • 2001 New Princess, A
  • 2000 Velmi relativní známosti
  • 1999 Jedna zvláštní noc / Neobyčejná noc / Spřízněné duše
  • 1999 My Favorite Broadway: The Leading Ladies
  • 1998 Hey, Mr Producer! The Musical World of Cameron Mackintosh
  • 1995 Some Enchanted Evening: Celebrating Oscar Hammerstein II
  • 1995 Sound of Julie Andrews, The
  • 1995 Victor/Victoria
  • 1992 Julie
  • 1991 Cin cin
  • 1991 Naši synové
  • 1989 Julie & Carol: Together Again
  • 1987 Julie Andrews: The Sound of Christmas
  • 1986 Duet pro jednoho
  • 1986 Takový je život
  • 1983 Posedlý krásou
  • 1982 Viktor, Viktorie
  • 1981 Trhák
  • 1980 Panenka pro štěstí
  • 1979 10 / Kus
  • 1976 Růžový panter znovu zasahuje
  • 1974 Datlové semínko
  • 1974 Julie and Dick at Covent Garden
  • 1974 Julie and Jackie: How Sweet It Is
  • 1973 Walt Disney: A Golden Anniversary Salute
  • 1971 Julie and Carol at Lincoln Center
  • 1970 Darling Lili
  • 1969 World in Music, A
  • 1968 Star!
  • 1967 Správná dívka
  • 1966 Havaj
  • 1966 Roztržená opona
  • 1965 Za zvuků hudby
  • 1964 Amerikanizace Emilky
  • 1964 Mary Poppins
  • 1957 Cinderella
  • 1955 Ford Star Jubilee
  • 1949 Rosa di Bagdad, La

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky