a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Bílá Lucie

Jméno: Bílá Lucie
Datum narození: 7.4.1966
Místo narození: Otvovice, ČR


Životopis

Lucie Bílá (vlastním jménem Hana Zaňáková) je česká zpěvačka populární hudby. Zpívá především česky. Mezi její největší hity patří Láska je láska, Trouba, Jsi můj pán, eSeMeS. Mimoto je spolumajitelkou Divadla Ta Fantastika.

Lucie Bílá se ještě jako Hana Zaňáková narodila ve středočeských Otvovicích. Hodiny zpěvu absolvovala již na LŠU (dnešní ZUŠ). Dříve, než se proslavila na poli showbyznysu, vyučila se dámskou krejčovou. První zkušenosti na hudebních pódiích získávala jako členka skupin Rock-Automat a Arakain.

V 80. letech si ji všiml producent Petr Hannig, vymyslel jí pseudonym Lucie Bílá a napsal jí písně Neposlušné tenisky a Horší než kluk. Pořádný úspěch ji teprve čekal v příštím desetiletí, kdy prošla nejznámějšími muzikály uváděnými v Česku - Les Misérables (1992), Zahrada rajských potěšení (1993), Dracula (1995), Krysař (1996), Johanka z Arku (2000), Romeo a Julie (2003), Excalibur (2003), Láska je láska (2005), Elixír života (2005), Němcová! (2008), Carmen (2008). Vydala řadu sólových alb, podílela se na několika filmech (jako zpěvačka i jako herečka) a po několik let se pevně držela na výsluní popularity ve výroční anketě Český slavík.

V roce 1996 porodila příteli Petru Kratochvílovi syna Filipa, ale partnerství neudržela. Petr Kratochvíl zpěvačku opustil s finalistkou Miss Pavlínou Babůrkovou.

V roce 2002 se nakrátko provdala za hudebníka Stanislava Penka. Po rozvodu nějaký čas žila jen se svým synem Filipem. V roce 2006 se provdala podruhé, jejím manželem se stal muzikant – Václavem Noidem Bártou. Dne 1. září 2008 byl oficiálně oznámen jejich rozchod.

Lucka Bílá je mnohonásobnou držitelkou prestižních ocenění - televizních Cen TýTý, Českého slavíka, Cen akademie populární hudby (dříve Gramy) a mnoha dalších významných ocenění. 

Filmografie

  • 2008 Líbáš jako Bůh
  • 2005 Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště
  • 2003 Johanka z Arku
  • 2001 O ztracené lásce
  • 1998 Čas dluhů
  • 1996 Dracula
  • 1996 Král Ubu
  • 1994 Princezna ze mlejna
  • 1993 Fontána pre Zuzanu 2
  • 1993 Perfektní manžel
  • 1990 Pražákům, těm je hej
  • 1990 Zkouškové období
  • 1989 Divoká srdce
  • 1989 Volná noha
  • 1988 Horká kaše

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky