a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Basinger Kim

Jméno: Basinger Kim
Datum narození: 8.12.1953
Místo narození: Athens, USA


Životopis

Kimila Ann "Kim" Basinger je americká herečka a bývalá modelka, vítezka Oscara a Zlatého glóbu.

Basinger se narodila v Georgii muzikantovi Donu Basingerovi a modelce, herečce a plavkyni Ann jako třetí z pěti dětí. Má dva bratry Micka a Skipa a dvě sestry Ashley a Barbaru. Vyhrála několik regionálních soutěží krásy, díky nimž se také dostala k modelingu.

V roce 1980 si Basinger vzala Rona Snydera, ale manželství skončilo o osm let později. V roce 1990 potkala při natáčení filmu svého druhého manžela Aleca Baldwina. Po třech letech se vzali. Společně se objevili v seriálu Simpsonovi, kde Basinger opraví Homera Simpsona, když špatně vyslovuje její příjmení, a leští svou oscarovou sošku. S Baldwinem mají dceru Ireland Eliesse (nar. 1995). Roku 2000 začali žít odděleně a o dva roky později se rozvedli.

Basinger trpí agorafobií, je přísnou vegetariánkou a podporuje organizaci PETA na ochranu zvířat.

Do svých dvaceti let se Basinger stala topmodelkou, která vydělávala 1 000 USD Objevovala se na obálkách časopisů, ve stovkách reklam. Během modellingu začala navštěvovat hodiny herectví. V roce 1976 se rozhodla svou modellingovou kariéru opustit, přestěhovala se do Los Angeles a začala pracovat jako herečka.

Nejdříve se objevovala v malých rolích v televizních seriálech. Její první větší rolí byla venkovská dívka, která přišla do Hollywoodu, aby se stala herečkou, v televizním filmu Katie: Portrait of a Centerfold. V bondovce Nikdy neříkej nikdy si zahrála bondgirl Seana Conneryho. V roce 1983 se nechala vyfotit pro Playboy, čímž získala další příležitosti, jako ve filmu Přirozený talent, který jí přinesl nominaci na Zlatý glóbus. Oscarový režisér Robert Benton ji obsadil do snímku Nadine, dalšími filmy byli třeba Schůzka naslepo, Láskou posedlí, Batman apod. V roce 1997 získala roli ve filmu L. A. - Přísně tajné, který jí přinesl Oscara i Zlatý glóbus. V roce 2002 si zahrála matku zpěváka Eminema ve filmu 8 Mile. Měla také hrát roli Donny ve filmové adaptaci muzikálu Mamma Mia!, ale nakonec ji získala Meryl Streep.

Filmografie

  • 2010 Charli St. Cloud
  • 2009 Informers, The
  • 2008 Burning Plain, The
  • 2008 Svědkem zločinu
  • 2006 Trůn pro mořskou pannu
  • 2006 Strážce
  • 2006 Hazard
  • 2004 Cellular
  • 2004 Dveře v podlaze
  • 2004 Elvis už odešel
  • 2002 8. míle
  • 2002 Lidi, co znám
  • 2000 Dotek zla
  • 2000 Snila jsem o Africe
  • 1997 L. A. - Přísně tajné
  • 1994 Pret-A-Porter / Prêt-à-Porter
  • 1994 Útěk do Mexika
  • 1993 Perfektní loupež
  • 1993 Waynův svět 2
  • 1992 Mrazivá vášeň
  • 1992 Senzační svět
  • 1991 Muž na ženění
  • 1989 Batman
  • 1989 Simpsonovi
  • 1988 Krásná mimozemšťanka
  • 1987 Nadine
  • 1987 Schůzka naslepo
  • 1986 9 a půl týdne
  • 1986 Nemilosrdně
  • 1985 Láskou posedlí
  • 1984 Přirozený talent
  • 1983 Nikdy neříkej nikdy
  • 1983 Posedlý krásou
  • 1982 Zlatý důl
  • 1981 Hard Country
  • 1981 Kdo zabil Joy Morganovou?
  • 1980 From Here to Eternity
  • 1978 Duch letu 401
  • 1978 Katie: Portrait of a Centerfold
  • 1977 Dog and Cat
  • 1976 Gemini Man
  • 1976 Charlieho andílci
  • 1974 Six Million Dollar Man, The
  • 1971 McMillan and Wife

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky