a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Bergman Ingrid

Jméno: Bergman Ingrid
Datum narození: 29.8.1915
Místo narození: Štokholm, Švédsko


Životopis

Ingrid Bergmanová byla známá švédská divadelní a filmová herečka. Obdržela tři Oscary a do historie filmu se zapsala jako jedna z nejpopulárnějších a nejvýznamnějších hereček.

Její matka, původem Němka, Friedel Adler Bergmanová zemřela když byly Ingrid pouhé tři roky a o devět let později zemřel i její otec Justus Samuel Bergman. Ten se věnoval fotografování a pomáhal jí už od mala s růstem jejího hereckého talentu. Po smrti otce žila Ingrid u strýce. Vystudovala hereckou školu Královského dramatického divadla a roku 1935 obsadila svoji první mluvenou roli ve švédském filmu Most mnichů. Jejím manželem se stal roku 1937 Petter Lindström, který pracoval jako zubní lékař, a téhož roku se jim také narodila dcera Pia.

Ještě než odešla do Ameriky, natočila v Německu film pro UFA Čtyři přátelé. Známou ji učinil film Intermezzo z roku 1936, který se producent David O´Selznick rozhodl v roce 1939 natočit v americké verzi, která z Bergmanové učinila filmovou hvězdu Švédska. Mladá Švédka si získala americké publikum především svojí přirozeností, kterou se od amerických hvězd zásadně odlišovala.

V roce 1942 získala americké občanství a také natočila svůj nejslavnější film Casablanca, v němž jejího filmovým partnerem byl Humphrey Bogart a který režíroval Michael Curtiz. V roce 1949 natáčela Bergmanová s Robertem Rossellinim v Itálii film Stromboli. Při tom se zamilovala do režiséra a následně opustila svého muže Pettera Lindströma, poté co s Rossellinim otěhotněla, což způsobilo v Americe skandál. Kvůli tomu také ztratila oblibu u amerického publika. V roce 1950 se vdala za Rosselliniho. Měli spolu tři děti, syna Roberta Ingmara (narozen 1950) a dvojčata Isabellu Fiorellu Elettru Giovannu a Isottu Ingrid Friedu Giulianu (narozeny 18. června 1952, profesorka na Stony Brook University). Bergmanová a Rossellini spolu natočili dohromady sedm filmů. Roku 1957 se však manželství rozpadlo a o rok později si Bergmanová vzala švédského producenta Larse Schmidta. Toto manželství vydrželo do roku 1970.

Do výčtu mužů, kteří měli vztah k Bergmanové, se řadí také maďarský reportážní fotograf Robert Capa.

Její poslední film Žena jménem Golda z roku 1982 byl životním příběhem izraelské političky Goldy Meirové. Za několik měsíců po jeho dokončení zemřela.

Filmografie

  • 1982 Woman Called Golda, A
  • 1978 Podzimní sonáta
  • 1976 Matter of Time, A
  • 1975 American Film Institute Salute to Orson Welles, The
  • 1974 Vražda v Orient expresu
  • 1973 From the Mixed-Up Files of Mrs. Basil E. Frankweiler
  • 1970 Walk in the Spring Rain
  • 1969 Kaktusový květ
  • 1967 Human Voice, The
  • 1967 Stimulantia
  • 1964 Visit, The
  • 1964 Žlutý Rolls-Royce
  • 1963 Hedda Gabler
  • 1961 Auguste
  • 1961 Goodbye Again
  • 1961 Twenty-Four Hours in a Woman\'s Life
  • 1959 Turn of the Screw, The
  • 1958 Indiskrétní příběh
  • 1958 Inn of the Sixth Happiness, The
  • 1956 Anastasia / Anastázie
  • 1956 Elena a muži
  • 1954 Johanka z Arku u kůlu
  • 1954 Paura, La
  • 1953 Cesta po Itálii
  • 1953 Siamo donne
  • 1952 Evropa´51
  • 1950 Stromboli
  • 1949 Pod obratníkem Kozoroha
  • 1948 Arch of Triumph
  • 1948 Joan of Arc
  • 1946 Pověstný muž / Pochybná žena
  • 1946 Saratoga Trunk
  • 1945 Rozdvojená duše
  • 1945 Zvony od svaté Marie
  • 1944 Plynové lampy
  • 1943 Komu zvoní hrana
  • 1942 Casablanca
  • 1941 Adam Had Four Sons
  • 1941 Dr. Jekyll a pan Hyde
  • 1941 Rage in Heaven
  • 1940 Juninatten
  • 1939 Intermezzo
  • 1939 Její jediná noc
  • 1938 Dollar
  • 1938 Kvinnas ansikte, En
  • 1938 Vier Gesellen, Die
  • 1936 Intermezzo
  • 1936 Pa solsidan
  • 1935 Munkbrogreven
  • 1935 Příboj
  • 1935 Swedenhielms
  • 1935 Valborgsmässoafton
  • 1932 Landskamp

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky