a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Close Glenn

Jméno: Close Glenn
Datum narození: 19.3.1947
Místo narození: Greenwich, USA


Životopis

Glenn Close je americká filmová a divadelní herečka a zpěvačka. Vyhrála dvakrát Emmy i Zlatý glóbus, třikrát Tony Award, byla nominovaná pětkrát na Oscara, osmkrát na Emmy a na devět Zlatých glóbů.

Narodila se Bettine a Williamu Closeovým. Její otec působil v Belgickém Kongu a sloužil jako osobní lékař prezidenta Mobutu Sese Seko. Oba její rodiče pocházeli z prominentních rodin. Její předkové pomáhali v 17. století zakládat její rodné město. Její děd z otcovy strany byl manželem dědičky velké společnosti vyrábějící cereálie Post Cereals. Je zároveň příbuznou režiséra a scénáristy Prestona Sturgese a hereček Diny Merrill a Brooke Shields.

Close má dlouhou kariéru jako všestranná herečka a umělkyně. Nejlépe známá je díky rolím markýzy de Merteuil ve filmu Nebezpečné známosti a psychotické knižní editorky Alex ve filmu Osudová přitažlivost, za obě tyto role byla také nominována na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Další nominace, tentokrát ve vedlejší roli, jí přinesli filmy Přirozený talent, Velké rozčarování a Svět podle Garpa.

V devadesátých letech začala Close hrát také televizní role. Tyto televizní role jí vynesly celkem osm nominací na Emmy (jednou vyhrála) a devět Zlatých glóbů (dvakrát vyhrála). Objevila se také v komediálním dramatu Noviny, jako první dáma USA v parodii Mars útočí, jako Cruella de Vil ve filmu 101 dalmatinů a jeho pokračování 102 dalmatinů, jako viceprezidentka USA prezidenta, kterého ztvárnil Harrison Ford v Air Force One. Úspěch získala také díky televizní tvorbě - muzikál Jižní Pacifik, seriály The Shield a Damages.

Close sklízí úspěchy také na Broadwayi. Jednou z jejích nejúspěšnějších broadwayských rolí je Norma Desmond v muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Sunset Boulevard, za kterou získala i Tony Award v roce 1994. Tuto roli má také v roce 2008 ztvárnit ve filmu podle muzikálu. Kromě ceny za Sunset Boulevard získala Tony Award také za The Real Thing a Death and the Maiden.

V únoru 2006 si Close vzala svého dlouholetého přítele Davida E. Shawa. Předtím byla vdaná již dvakrát - za Cabota Wadea a Jamese Marlase. Má jednu dceru - Annie Maude Starke (26. dubna 1988) z předchozí vztahu s Johnem Starkem. Close podporovala prezidentskou kampaň demokratických kandidátů, např. Hillary Clinton, John Edwardse nebo Howarda Deana.

Filmografie

  • 2011 Albert Nobbs
  • 2010 Hoodwinked 2: Hood vs. Evil
  • 2008 Therese Raquin
  • 2007 Damages
  • 2007 Ten večer
  • 2005 Generace X
  • 2005 Heights
  • 2005 Karcoolka
  • 2005 Nine Lives
  • 2005 Tarzan 2
  • 2004 Osobní prohlídka
  • 2004 Stepfordské paničky
  • 2003 Lev v zimě
  • 2003 Rozvod po francouzsku
  • 2003 Štětcem osudu
  • 2002 Pinocchio
  • 2002 The Shield - policejní odznak
  • 2001 Jižní Pacifik
  • 2001 Zlatokopové na divoké řece / Zlatokopové
  • 2001 Životní jistoty
  • 2000 102 dalmatinů
  • 2000 Baby
  • 2000 Co vlastně ženy chtějí?
  • 1999 Cast and Crew (video film)
  • 1999 Sarah, prostá a vysoká
  • 1999 Tarzan
  • 1999 Vítejte v Holly Springs / Dědictví tety Cookie
  • 1998 Andrew Lloyd Webber: The Royal Albert Hall Celebration
  • 1997 Air Force One
  • 1997 Cesta do ráje
  • 1997 Svatba naruby
  • 1997 Za soumraku
  • 1996 101 dalmatinů
  • 1996 Mars útočí!
  • 1996 Mary Reilly
  • 1995 Tajná služba
  • 1994 All-Star 25th Birthday: Stars and Street Forever!
  • 1994 Century of Women, A
  • 1994 Noviny
  • 1993 Dům duchů
  • 1993 Skřivánek
  • 1991 Hook
  • 1991 Sarah prostá a neuvěřitelná
  • 1991 Schůzka s Venuší
  • 1990 Hamlet
  • 1990 Láska v Seattlu
  • 1990 Zvrat štěstěny
  • 1989 Dítě na zakázku
  • 1989 Simpsonovi
  • 1988 Gandahar
  • 1988 Můj život v Ibaře
  • 1988 Nebezpečné známosti
  • 1987 Osudová přitažlivost
  • 1985 Maxie
  • 1985 Zubaté ostří
  • 1984 Chlapec z kamene
  • 1984 Přirozený talent
  • 1984 Something About Amelia
  • 1984 Tarzan / Příběh Tarzana, pána opic
  • 1983 Velké rozčarování
  • 1982 Elephant Man, The
  • 1982 Svět podle Garpa
  • 1979 Too Far to Go
  • 1979 Vlak naděje
  • 1975 Rules of the Game, The

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky