a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Curtis Lee Jamie

Jméno: Curtis Lee Jamie
Datum narození: 22.11.1958
Místo narození: Los Angeles, USA


Životopis

Jamie Lee Curtis je americká herečka a autorka dětských knih. Říká se jí „ječící královna“ jelikož za život hrála ve spoustě hororových filmů. Je vdaná za herce Christophera Guesta (Lord Haden-Guest) a jako manželka Lorda je titulována na Lady Haden-Guest.

Narodila se v Los Angeles známým hercům Tony Curtisovi a Janet Leigh. Její prarodiče byli židovští přistěhovalci z Maďarska. V roce 1962 se však rodiče rozvedli a její matka se vdala za herce R. Brandta. Jamie má sestru, Kelly Curtis, která je také herečkou, a několik nevlastních sourozenců, z nichž se její bratr Nicholas v roce 1994 předávkoval drogami. Jamie navštěvovala několik škol, například Beverly Hills High School nebo University of the Pacific.

Se svým manželem má adoptované dvě děti, dceru Anne a syna Thomase. Ani jeden z nich nemůže používat šlechtického titulu, jako jejich rodiče, jelikož nejsou jejich přímými potomky.

V roce 1978 dostala Jamie svou první hlavní roli ve filmu, a to v hororu Halloween. Film měl nevídaný úspěch a tak následovalo několik dalších pokračování tohoto kultovního snímku a také další nabídky na hraní ve filmu.

K dalším rolím byla pozvána do filmů Mlha (opět horor), Modrá Ocel, Pravdivé lži, Virus či nejnovější komedii You Again.

Celkem hrála ve 32 filmech a doma má dvě ocenění Zlatý globus, jedno ocenění BAFTA a Saturn Awards za filmy Moje první láska, Záměna a Pravdivé lži.

Filmografie

  • 2010 You Again
  • 2008 Čivava z Beverly Hills
  • 2005 Mladej a ja
  • 2004 Doin\' the Splits
  • 2004 Vánoce naruby
  • 2003 Mezi námi děvčaty
  • 2002 Halloween: Resurrected
  • 2002 Halloween: Zmrtvýchvstání
  • 2001 Agent z Panamy
  • 2001 Rudolf na ostrově hraček
  • 2001 Táta a ti druzí
  • 2000 460 podezřelých
  • 2000 Pigs Next Door
  • 2000 Very Special Christmas from Washington, D.C., A
  • 1999 Virus
  • 1998 Halloween: H20
  • 1998 Nicholasův dárek
  • 1998 Tráva je zlatej důl
  • 1998 Unmasking the Horror
  • 1997 Divoká stvoření
  • 1996 Domácí vězení
  • 1996 Ellen\'s Energy Adventure
  • 1995 Heidi Chronicles, The
  • 1994 All-Star 25th Birthday: Stars and Street Forever!
  • 1994 Moje druhá láska
  • 1994 Mother\'s Boys
  • 1994 Pravdivé lži
  • 1992 Navždy mladý
  • 1992 Spinal Tap Reunion: The 25th Anniversary London Sell-Out, A
  • 1991 Dospívání v Queens
  • 1991 Moje první láska
  • 1990 Help Save Planet Earth
  • 1990 Modrá ocel
  • 1989 Anything But Love
  • 1988 Dominick a Eugene
  • 1988 Ryba jménem Wanda
  • 1987 Tichý protest
  • 1987 Un homme amoureux
  • 1986 As Summers Die
  • 1986 Welcome Home
  • 1985 Dokonalí
  • 1985 Tall Tales and Legends
  • 1984 Dobrodružství Buckaroo Banzai napříč osmou dimenzí
  • 1984 Grandview USA
  • 1984 Love Letters
  • 1983 Záměna
  • 1982 Callahan
  • 1982 Money on the Side
  • 1981 Death of a Centerfold: The Dorothy Stratten Story
  • 1981 Halloween 2
  • 1981 She's in the Army Now
  • 1981 Silniční hry / Hry na cestě
  • 1980 Hra na vraha
  • 1980 Mlha
  • 1980 Terror Train
  • 1978 Předvečer svátku Všech svatých / Halloween
  • 1977 Columbo: Případ vysokého IQ
  • 1977 Operation Petticoat

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky