a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Dietrich Marlene

Jméno: Dietrich Marlene
Datum narození: 27.12.1901
Místo narození: Berlín, Německo


Životopis

Marlene Magdalene Dietrich, provdaná Sieber, byla německo-americká herečka a zpěvačka německého původu.

Na počátku 30. let 20. století se stala mezinárodně známou a byla také jednou z prvních německých hereček pracujících v Hollywoodu. V roce 1933 emigrovala do USA a v roce 1939 získala americké státní občanství. V letech 1944 až 1945 společně s mnoha dalšími americkými umělci vstoupila do Armády USA a zúčastnila se 2. světové války v Evropě, v propůjčené hodnosti kapitánky vystupovala u spojeneckých bojových útvarů a působila zde též jakožto příležitostná tlumočnice z němčiny do angličtiny. Krátkou část svého života prožila i na území Československa, žila v Ústí nad Labem, v městské části Střekov. Z tohoto důvodu se místní samospráva snaží přejmenovat místní ulici Varšavská na ulici Marlene Dietrich. Do Čech se pak na krátko vrátila s americkou armádou, jako tlumočnice.

Zemřela 6. května 1992 ve svém bytě v Paříži a byla pochována v Berlíně vedle své matky.

V roce 2000 vznikl na základě knihy, kterou o ní napsala její dcera, německý film Marlene s Katjou Flint v hlavní roli.

Má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

Filmografie

  • 2000 Marlene
  • 1979 Krásný gigolo, ubohý gigolo / Krásný gigolo, smutný gigolo
  • 1973 I Wish You Love / Evening With Marlene Dietrich, An1965 Magic of Marlene
  • 1964 Paříž v letním parnu 
  • 1961 Norimberský proces
  • 1958 Dotek zla
  • 1957 Monte Carlo / Příběh z Monte Carla
  • 1957 Svědek obžaloby / Svědek pro obžalobu
  • 1956 Cesta kolem světa za 80 dní / Cesta kolem světa za osmdesát dní
  • 1952 Fürst von Pappenheim, Der
  • 1952 Ranč zločinců / Ranč zlosynů
  • 1951 Není cesty v oblacích / Po nebi nevede cesta
  • 1950 Hrůza na jevišti / Tréma
  • 1949 Hádanka  
  • 1948 Zahraniční aféra
  • 1947 Zlaté náušnice
  • 1946 Martin Roumagnac1944 Jdi za chlapci
  • 1944 Kismet
  • 1942 Dáma je ochotná
  • 1942 Kazisvěti
  • 1942 Pittsburgh
  • 1941 Kráska z Nového Orleánsu
  • 1941 Lidská síla
  • 1940 Sedm hříšníků
  • 1939 Destry
  • 1937 Anděl
  • 1937 Rytíř bez zbraně
  • 1936 I Loved a Soldier
  • 1936 Pokušení
  • 1936 Zahrada Alláhova
  • 1935 Regine
  • 1935 Žena a tatrman
  • 1934 Ihr größter Erfolg
  • 1934 Rudá carevna
  • 1933 Píseň písní
  • 1932 Plavovlasá Venuše
  • 1932 Šanghajský expres
  • 1931 Mann, der seinen Mörder sucht, Der
  • 1931 X 27
  • 1930 Maroko
  • 1930 Modrý anděl
  • 1929 Já líbám ručku vám, madam
  • 1929 Loď ztracenců
  • 1929 Noci lásky / Psaníčka lásky
  • 1929 Žena, po níž muži prahnou
  • 1928 Princezna Olala
  • 1927 Café Electric
  • 1927 Jeho největší klam
  • 1927 Moderní Dubarry
  • 1926 Baron Šprýmař
  • 1926 Hlavu vzhůru, Charly!
  • 1926 Madam nechce děti
  • 1926 Manon Lescautová
  • 1925 Tanečník mé ženy
  • 1925 Ulička, kde není radosti
  • 1924 Mnich ze Santermu
  • 1923 Člověk na cestě
  • 1923 Skok do života
  • 1923 Tragédie lásky
  • 1922 Takoví jsou muži
  • 1919 Ve stínu štěstí

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky