a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Fonda Jane

Jméno: Fonda Jane
Datum narození: 21.12.1937
Místo narození: New York, USA


Životopis

Jane Fonda je americká herečka dvakrát oceněná Oscarem, spisovatelka, politická aktivistka, modelka, cvičitelka a producentka. Slavnou se stala v šedesátých letech 20. století kdy hrála ve filmech jako Barbarella a Cat Ballou. Později obdržela dvě ocenění filmové akademie a několik dalších cen, byla i nominována na další různá ocenění. V roce 1991 oznámila ukončení herecké dráhy a na filmová plátna se vrátila až roku 2005 ve filmu Příšerná tchyně a v roce 2007 hrála ve filmu Georgia Rule. V letech 1982 až 1995 produkovala různé, převážně televizní, záznamy.

Jane Seymour Fondová je dcerou herce Henryho Fondy a po své matce Frances je šlechtického původu. Jméno dostala po slavné Jane Seymourové, třetí manželce Jindřicha VIII. Se svou matkou neměla ovšem Jane příliš kladný vztah, když Frances v Janiných deseti letech spáchala sebevraždu.

Jane si prošla na veřejnosti mnoha pózami. Od oslnivé naivky přes sexuální symbol, revolucionářku, cvičitelku, prezidentku společnosti až po uznávanou herečku a producentku. Byla vesmírnou sexbombou ve filmu Barbarella, ale i feministkou. Stala se Miss vojenských odvodů z roku 1962, která během války ve Vietnamu stála na straně nepřítele. Celkem 35 let trpěla bulimií, díky čemuž si udržela dobrou postavu, na skvělou kondici by to ovšem nestačilo. Často kouřila a později obhajovala zdravý způsob života. Hlásila se k socialismu a toužila po penězích z podnikatelských aktivit. Zároveň se ovšem dokázala zuřivě nadchnout pro určitou věc, roli, dřít do úmoru a vypilovat každý detail, především ve své producentské praxi nechávala scény nekonečně opakovat, až bylo vše dokonalé.

Fondová se účastnila jako aktivistka mnoha politických kauz, jedna z nejznámějších a nejvíce kontroverzních byl její odpor k Vietnamské válce. Také protestovala proti válce v Iráku a násilí na ženách. Sebe sama popisuje jako liberála a feministku. Od roku 2001 se Jane hlásí ke křesťanství. V roce 2005 vydala svoji autobiografii a nyní žije v Atlantě.

Celkem sedmkrát (naposledy v roce 1986) byla nominována na Cenu Akademie, Oscara si odnesla pouze dvakrát, za film Klute v roce 1971 a za Návrat domů v roce 1978. Hrála i divadlo Broadwayi a pracovala pro televizi.

Během svého hereckého života se setkala s mnoha zajímavými osobnostmi. Podle svých se nejvíc naučila od Katharine Hepburnové a svého otce během natáčení Na zlatém jezeře v roce 1981. Jane prohlásila, že když jako malá holčička sledovala Katherine v televizi, přála si, aby se stala Katharine Hepburnová její matkou.

Na kurzech Lee Strasberga, které navštěvovala v Los Angeles, se setkala osobně s Marilyn Monroe i Marlonem Brandem. S tím se setkala i při natáčení filmu The Chase. Několikrát si zahrála s Robertem Redfordem i Alainem Delonem.

V poslední době českého diváka mohla zaujmout v komedii Příšerná tchýně vedle Jennifer Lopezové.

Byla třikrát vdaná, z těchto manželství pochází dvě děti. Jejím prvním manželem byl režisér Roger Vadim, který Jane představil v Evropě a televizními světu jako oslnivou blondýnku. Je otcem dcery Vanessy (* 1968). Druhým manželem se stal politik Tom Hayden, se kterým Jane má syna Troye. V roce 1991 se provdala za televizního magnáta Teda Turnera, jejich vztah skončil v roce 2001 rozvodem. Jane Fondová se chystá po čtvrté vstoupit do manželství a jejím vyvoleným má být tentokrát o čtyři roky mladší hudební producent Richard Perry.

 

Filmografie

  • 2007 Vlastní pravidla
  • 2005 Příšerná tchýně
  • 1999 Celebration:100 Years of Great Women, A
  • 1995 Personal Trainer Series: Abs, Buns & Thighs
  • 1995 Personal Trainer Series: Low Impact Aerobics & Stretch
  • 1995 Personal Trainer Series: Total Body Sculpting
  • 1994 Century of Women, A
  • 1994 Step and Stretch Workout
  • 1993 Favorite Fat Burners
  • 1993 Yoga Exercise Workout
  • 1992 Step Aerobic and Abdominal Workout
  • 1991 Lower Body Solution
  • 1990 Lean Routine Workout
  • 1990 Stanley a Iris
  • 1989 American Film Institute Salute to Gregory Peck, The
  • 1989 Light Aerobics and Stress Reduction Program
  • 1989 Přistěhovalec
  • 1989 Stress Reduction Program
  • 1988 Complete Workout
  • 1987 Leonard Part 6
  • 1987 Sports Aid
  • 1987 Start Up
  • 1987 Toning and Shaping
  • 1986 Low Impact Aerobic Workout
  • 1986 Příští ráno
  • 1985 Anežka boží
  • 1985 Arena
  • 1985 New Workout
  • 1985 Prime Time Workout
  • 1984 Dollmaker, The
  • 1983 Pregnancy, Birth and Recovery Workout
  • 1983 Workout Challenge
  • 1982 I Love Liberty
  • 1982 Lily for President?
  • 1982 Night of100 Stars
  • 1982 Workout
  • 1981 Bankovní převod
  • 1981 Lily: Sold Out
  • 1981 Na Zlatém jezeře
  • 1980 Od devíti do pěti
  • 1979 Almost Perfect Affair, An
  • 1979 Čínský syndrom
  • 1979 Elektrický jezdec
  • 1978 Apartmá v Kalifornii
  • 1978 Návrat domů
  • 1978 Přijíždí jezdec
  • 1978 Superstunt
  • 1977 Fun with Dick and Jane
  • 1977 Julie / Julia
  • 1976 Modrý pták
  • 1973 Nora
  • 1973 Steelyard Blues
  • 1972 Tout va bien
  • 1971 Klute
  • 1969 Koně se také střílejí
  • 1968 Barbarella
  • 1968 Podivuhodné příběhy
  • 1967 Bosé nohy v parku
  • 1967 Hurry Sundown
  • 1966 Curée, La
  • 1966 Každou středu
  • 1966 Štvanice
  • 1965 Dívka ze Západu
  • 1964 Kočky
  • 1964 Ronde, La
  • 1963 In the Cool of the Day
  • 1963 Sunday in New York
  • 1962 Chapman Report, The
  • 1962 Period of Adjustment
  • 1962 Walk on the Wild Side
  • 1961 String of Beads, A
  • 1960 Tall Story

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky