a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Foster Jodie

Jméno: Foster Jodie
Datum narození: 19.11.1962
Místo narození: Los Angeles, USA


Životopis

Alicia Christian „Jodie“ Foster je americká herečka, držitelka dvou Oscarů za hlavní roli, režisérka a producentka.

Jodie se objevila již ve dvou letech v první reklamě "Coppertone girl" na opalovací krém, která jí svou popularitou zajistila roli v seriálu Mayberry. V televizi si poprvé zahrála roku 1970 v celovečerním snímku Menace on the Mountain, první filmové role se dočkala o dva roky později v rodinném příběhu Walta Disneyho s názvem Napoleon a Samantha. Následovala řada podobných filmů, kde Jodie ztvárňovala malé dívenky, posledním takovým byl seriál na motivy filmu Papírový měsíc v roce 1974. Tehdy se také objevila ve snímku Alice už tu nebydlí, kde svým výkonem zaujala režiséra Martina Scorseseho, který jí obsadil do další role dvanáctileté prostitutky Iris ve filmu Taxikář (1976), za kterou v pouhých 14 letech byla nominovaná na Oscara. Před vlastním natáčením musela podstoupit psychologické testy vzhledem k obsahu snímku. Navíc v některých záběrech byla vzhledem k mladému věku nahrazena svou starší sestrou Connie Foster. Roku 1980 zakončuje středoškolská studia na prestižním Lycée Français v Los Angeles a díky výborným výsledkům je přijatá na Yaleskou univerzitu, kde začíná studovat anglickou literaturu. Studia zakončuje v roce 1985 s vyznamenáním a dosahuje titulu "bakalář" (B.A.). Později jí Yaleská univerzita udělila i čestný doktorát (Dr.h.c.). Díky tomu, že hovoří plynně francouzsky, dabuje všechny své role do tohoto jazyka.

Po absolutoriu si zahrála v několika nevýznamných snímcích. Obrat přichází v roce 1988 rolí několikrát zneužité servírky Sarah Tobias ve filmu Znásilnění, za jejíž věrohodné ztvárnění obdržela prvního Oscara. O tři roky později přichází nejvýraznější role Jodie Foster v dosavadní filmografii v kultovním thrilleru Mlčení jehňátek, kde si zahrála agentku FBI Clarice Starlingovou. Její herecké umění bylo opět oceněno dalším Oscarem. V tomto roce (1991) začala další kariéru režisérky, když natočila film Človíček Tate o malém géniovi. Krátce na to založila vlastní produkční společnost Egg Pictures a ve filmovém průmyslu byla na vrcholu, což potvrdila nabídka Polygram Filmed Entertainment na realizaci tří filmů s rozpočtem 25 milionů dolarů a tří dalších za 10-15 milionů dolarů. Prvním filmem, který produkovala byl snímek Nell v roce 1994, ve kterém sama ztvárnila hlavní roli. V témže roce se objevila po boku Mela Gibsona ve westernové komedii Maverick. Následovala druhá režisérská práce s komedií Domu na svátky (1996), která sice neměla značný divácký ohlas, přesto recenze nebyly špatné. Před kameru se vrátila rolí Ellie Arrowayové ve sci-fi Kontakt (1997). Další hereckou prací mělo být akční drama s Tommy Lee Jonesem Dvojí nebezpečí, ale v průběhu natáčení oznámila své těhotenství.

V roce 1998 se objevila v romantickém filmu Anna a král, za který získala honorář 15 milionů dolarů. O tři roky později si herečka Nicole Kidman poranila koleno pouhé dva týdny před natáčením thrilleru Úkryt, a tak se role zhostila Jodie Foster, která byla na začátku natáčení v pátém měsíci těhotenství. Roku 2005 se vrátila na plátna kin v klaustrofobickém filmu Tajemný let. V posledních let 5 letech si dále zahrála ve thilleru Spojenec (2006), akčním dramatu Mé druhé já (2007), v dobrodružné komedii  Zapomenutý ostrov (2008), komedii Mateřské galeje (2009). V nejnovějším komediálním dramatu The Beaver (2010) hraje po boku  Mela Gibsona.

 

Filmografie

  • 2010 Beaver, The
  • 2009 Mateřské galeje
  • 2008 Zapomenutý ostrov
  • 2007 Mé druhé já
  • 2006 Spojenec
  • 2005 Tajemný let
  • 2004 Příliš dlouhé zásnuby
  • 2003 Abby Singer
  • 2002 Skandál v katolické škole
  • 2002 Úkryt
  • 1999 Anna a král
  • 1997 Kontakt
  • 1994 All-Star25th Birthday: Stars and Street Forever!
  • 1994 Century of Women, A
  • 1994 Maverick
  • 1994 Nell
  • 1993 Návrat Sommersbyho  
  • 1992 Stíny a mlha
  • 1991 Človíček Tate
  • 1991 Mlčení jehňátek
  • 1991 Siskel & Ebert: Actors on Acting
  • 1990 Hra s ohněm
  • 1989 Rabbit Ears: The Fisherman and His Wife
  • 1989 Simpsonovi
  • 1988 Návrat do rodného města
  • 1988 Znásilnění
  • 1987 Pět rohů
  • 1987 Siesta
  • 1986 Mesmerized
  • 1984 Hotel New Hampshire
  • 1984 Krev těch druhých
  • 1983 Svengali
  • 1982 O\'Hara\'s Wife
  • 1980 Carny
  • 1980 Liščata
  • 1977 Candleshoe
  • 1977 Casotto
  • 1977 Moi, fleur bleue
  • 1976 Bugsy Malone
  • 1976 Děvčátko, které bydlí na konci ulice
  • 1976 Ozvěna léta
  • 1976 Podivný pátek
  • 1976 Taxikář
  • 1975 Secret Life of T.K. Dearing, The
  • 1974 Alice už tu nebydlí
  • 1974 Paper Moon
  • 1974 Smile Jenny, You\'re Dead
  • 1973 Addams Family, The
  • 1973 Alexander, Alexander
  • 1973 Bob & Carol & Ted & Alice
  • 1973 One Little Indian
  • 1973 Rookie of the Year
  • 1973 Tom Sawyer
  • 1972 Amazing Chan and the Chan Clan, The
  • 1972 Kansas City Bomber
  • 1972 Napoleon a Samantha
  • 1970 Menace on the Mountain

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky