a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Garlandová Judy

Jméno: Garlandová Judy
Datum narození: 10.6.1922
Místo narození: Grand Rapids, USA


Životopis

Judy Garlandová, vlastním jménem Frances Gummová byla americká herečka a jazzová zpěvačka, jenž dodnes patří mezi největší hollywoodské legendy všech dob, matka herečky Lizy Minnelli.

Zpěvu a herectví se věnovala od útlého dětství, zpívala v pěveckém triu Sestry Gummovy a hrála ochotnicky divadlo. Ve dvanácti letech uspěla v konkurzu společnosti MGM a od té doby hrála ve filmu. Jako děvče si zahrála v legendárním snímku Čaroděj ze země Oz (1939), kde narychlo zastoupila Shirley Templeovou. Za tuto roli obdržela Oscara pro dětské herce. Od té doby vystupovala ve filmových muzikálech společnosti MGM pravidelně po boku Micky Rooneyho, se kterým vytvořila úspěšnou uměleckou dvojici, která byla ve své době nesmírně populární. Jejím posledním celovečerním filmem je Údolí panenek (1967).

Jejím manželem byl Vincente Minnelli, se kterým měla dceru Lizu Minnelli, která kráčela ve šlépějích své slavné matky.

Krásná a talentovaná Judy bojovala již od svých 15-ti let se závislostí na růzých lécích a ta se jí stala osudnou. Ve svých 47 letech, roku 1969 umírá na předávkování.

 

 

Filmografie

  • 2001 Já a mé přízraky
  • 1998 Alone. Life Wastes Andy Hardy
  • 1967 Údolí panenek
  • 1964 Hollywood Palace, The
  • 1964 Judy Garland in Concert
  • 1963 Child Is Waiting, A
  • 1963 Judy and Her Guests, Phil Silvers and Robert Goulet
  • 1963 Judy Garland Show, The
  • 1963 Mohla bych zpívat
  • 1962 Gay Purr-ee
  • 1962 Judy Garland Show, The
  • 1961 Norimberský proces
  • 1960 Pepe
  • 1958 Andy Hardy Comes Home
  • 1956 Judy Garland Special, The  
  • 1955 Ford Star Jubilee
  • 1954 Zrodila se hvězda
  • 1953 Screen Snapshots: Spike Jones in Hollywood
  • 1950 Summer Stock
  • 1949 In the Good Old Summertime
  • 1948 Pirát
  • 1948 Velikonoční přehlídka
  • 1948 Words and Music
  • 1946 Harvey Girls, The
  • 1946 Till the Clouds Roll by
  • 1946 Ziegfeldův kabaret
  • 1945 Hodiny
  • 1944 Setkáme se v St. Louis
  • 1943 Girl Crazy
  • 1943 Presenting Lily Mars
  • 1943 Strictly G.I.
  • 1943 Thousands Cheer
  • 1942 For Me and My Gal
  • 1942 We Must Have Music
  • 1941 Babes on Broadway
  • 1941 Life Begins for Andy Hardy
  • 1941 Ziegfeld Girl
  • 1940 Andy Hardy Meets Debutante
  • 1940 If I Forget You
  • 1940 Little Nellie Kelly
  • 1940 Strike Up the Band
  • 1939 Babes in Arms
  • 1939 Čaroděj ze země Oz
  • 1938 Everybody Sing
  • 1938 Listen, Darling
  • 1938 Love Finds Andy Hardy
  • 1937 Broadway Melody of1938
  • 1937 MGM Christmas Trailer
  • 1937 Vítězný běh
  • 1936 Every Sunday
  • 1936 Pigskin Parade
  • 1935 Fiesta de Santa Barbara, La
  • 1930 Bubbles
  • 1930 Holiday in Storyland, A
  • 1930 Wedding of Jack and Jill, The
  • 1929 Big Revue, The

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky