a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Dostálová Leopolda

Jméno: Dostálová Leopolda
Datum narození: 23.1.1979
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Leopolda Dostalová či Leopolda Dostálová byla přední česká herečka, dlouholetá členka hereckého souboru činohry Národního divadla v Praze, byla to žena, jenž vystupovala na prknech Divadla Za branou ještě ve svých 92 letech.

Dvakrát získala titul laureátky státní ceny (1924 a 1946) a jako jedna z prvních obdržela titul Národní umělkyně (1947). Od roku 1958 byla nositelkou Řádu práce.

Byla dvakrát vdaná. Její první manžel byl operní pěvec ND Václav Kliment. Po jeho smrti se v roce 1919 provdala za sochaře Karla Dvořáka.

Filmografie

  • 1970 Kouzelný dům
  • 1970 Herecké Vánoce
  • 1968 Ta třetí
  • 1968 Zločin pátera Amara
  • 1967 Kinoautomat: Člověk a jeho dům
  • 1967 Lucerna
  • 1966 Hoře z rozumu
  • 1965 Konec velké epochy
  • 1965 Neviditelný
  • 1952 Jestřáb kontra Hrdlička
  • 1946 Varúj...!
  • 1942 Okouzlená
  • 1940 Pohádka máje
  • 1939 Bílá jachta ve Splitu
  • 1939 Kouzelný dům
  • 1938 Její pastorkyně
  • 1937 Děvčata, nedejte se!
  • 1931 Psohlavci

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky