a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Ferencová Anna

Jméno: Ferencová Anna
Datum narození: 25.5.1927
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Anna Ferencová, rodným jménem Anna Fialová, je česká herečka, dlouholetá členka divadelního souboru Východočeského divadla v Pardubicích, vnučka českého herce Karla Fialy a dcera herce a sochaře Ference Futuristy.

Po absolutoriu konzervatoře krátce působila v Olomouci, od roku 1951 prakticky až dodnes natrvalo zakotvila v pardubickém Východočeském divadle. Zde odehrála desítky rolí, nejčastěji v klasice Tři sestry, Lucerna, Sen noci svatojánské, Kupec benátský.

Anna Ferencová napsala autobiografickou knihu Hříchy Anny Ferencové (1991), kde vzpomíná především na její slavné předky.

Filmografie

  • 2002 Waterloo po česku
  • 1994 Ještě větší blbec, než jsme doufali
  • 1990 Ta naše písnička česká II
  • 1989 Čeleď brouků finančníků
  • 1989 Strašidlo Cantervillské
  • 1987 Páni Edisoni
  • 1985 Jako jed
  • 1984 Co je vám, doktore?
  • 1981 Skleněný dům
  • 1972 ...a pozdravuji vlaštovky
  • 1961 Pouta
  • 1943 Bláhový sen

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky