a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Amortová Světla

Jméno: Amortová Světla
Datum narození: 7.1.1911
Místo narození: Doprmilice u Prostějova


Životopis

Světla Amortová byla česká herečka, politička a divadelní pedagožka, dcera českého sochaře Vlastimila Amorta, manželka herce Karla Beníška.

Herectví studovala pouze soukromě, koncem 20. let 20. století působila jako elévka činohry Národního divadla v Praze, své první angažmá získala v holešovickém Divadle Uranie. Za velmi významnou etapu jejího života je považováno angažmá ve Slovenském národním divadle v Bratislavě v letech 1932 až 1935. Po svém návratu do Prahy v roce 1935 se věnovala především rozhlasové práci.

Za 2. světové války se coby komunistka zúčastnila odbojové činosti a byla jeden a půl roku nacisty vězněna. Po roce 1945 byl společensky značně angažovaná, stala se komunistickou funkcionářkou a poslankyní, funkcionářkou Svazu československo-sovětského přátelství, zakladatelkou Svazu dramatických umělců. Za svoji společenskou angažovanost byla také často odměňována totalitními řády, tituly a vyznamenáními. Po 2. světové válce působila v Divadle 5. května, v Městských divadlech pražských a nakonec od roku 1951 až do roku 1980 působila přibližně třicet let ve Vinohradském divadle.

Českými filmaři nebyla přiliš vyhledávána, ke konci svého života si zahrála několik zajímavých televizních rolí v českých televizních totalině propagandistických seriálech.

Světla Amortová zemřela 14. března 1985 v Praze ve věku 74 let.

Filmografie

  • 1979 Dnes v jednom domě
  • 1977 Hop - a je tu lidoop (babička Vondrová)
  • 1977 Vítězný lid (Blažková)
  • 1975 Nejmladší z rodu Hamrů
  • 1974 30 případů majora Zemana
  • 1973 Vysoká modrá zeď (Málková)
  • 1972 Aféry mé ženy (Suvenýr z Paříže - Doudová)
  • 1964 Třiatřicet stříbrných křepelek (Císařová)
  • 1963 Hlídač dynamitu (Stopy - Bernátová)
  • 1963 Zlaté kapradí
  • 1962 Deštivý den (babička)
  • 1961 Reportáž psaná na oprátce (žena v ilegalitě)
  • 1961 Noční host (Kalousová)
  • 1960 Policejní hodina (Albína)
  • 1960 Případ Lupínek (domovnice)
  • 1960 Stopy (Anna Bernátová)
  • 1959 Vstup zakázán (2. Bloudění - Součková)
  • 1959 Ošklivá slečna (Čírková)
  • 1958 O věcech nadpřirozených (Glorie - zdravotní sestra)
  • 1958 Morálka paní Dulské (řádová sestra)
  • 1957 Bomba (Vokáčová)
  • 1957 Proti všem (chůva Agneška)
  • 1954 Jan Hus (vdova Fída v Kostnici)
  • 1954 Dnes večer všechno skončí (Jahodová)
  • 1954 Frona (družstevnice)
  • 1952 Nástup (Prüllová)
  • 1952 Únos (Liduščina matka)
  • 1950 Vstanou noví bojovníci (Heindlová)
  • 1950 V trestném území (šatnářka v kavárně Stadion)
  • 1949 Výlet pana Broučka do zlatých časů (Jůrová)
  • 1948 Ves v pohraničí (Komínková)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky