a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Frýbortová Dagmar

Jméno: Frýbortová Dagmar
Datum narození: 10.8.1925
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Dagmar Frýbortová je česká herečka.

Dagmar Frýbortová se v patnácti letech zapsala do rejstříku komparzistů pro český film. V době protektorátu se objevila v několika drobných rolích např. Prosím, pane profesore (1940), Rukavička (1941), Modrý závoj (1941), Velká přehrada (1942).

Zároveň studovala i konzervatoř a brala soukromé hodiny u Loly Skrbkové, což jí umožnilo ještě před koncem války vystoupit ve větších filmových rolích např. Čtrnáctý u stolu (1943).

Po druhé světové válce hrála v Divadle Voskovce a Wericha, od roku 1947 pak krátce v Divadle hudby. V těchto letech také dostala větší příležitosti ve filmu a dodnes si ji můžeme připomínat v Posledním mohykánovi (1947) nebo v Hostinci U kamenného stolu (1948).

Slibný vývoj kariéry Dagmar Frýbortové přerušil komunistický převrat v roce 1948, Její otec byl uvězněn a jí bylo znemožněno další veřejné vystupování, dokonce nemohla vystupovat ani jako manekýna. V Divadle hudby pak pracovala jako uvaděčka a v roce 1951 se naposledy mihla v budovatelské komedii Štika v rybníce. Mezitím se provdala za architekta Václava Kopeckého a poté až do důchodu pracovala jako úřednice ve Strojexportu. Dnes se věnuje svým dvěma vnoučatům a jedné pravnučce.

Filmografie

  • 1951 Štika v rybníce
  • 1948 Dnes neordinuji
  • 1948 Hostinec „U kamenného stolu“
  • 1947 Poslední mohykán
  • 1946 Velký případ
  • 1945 Jenom krok
  • 1944 Neviděli jste Bobíka?
  • 1943 Čtrnáctý u stolu
  • 1942 Velká přehrada
  • 1941 Modrý závoj
  • 1941 Rukavička
  • 1940 Prosím, pane profesore!

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky