a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Galatíková Věra

Jméno: Galatíková Věra
Datum narození: 19.8.1938
Místo narození: Zlín, ČR


Životopis

Věra Galatíková byla česká divadelní a filmová herečka a dabérka. Byla manželkou herce Ladislava Freje, matka herce Ladislava Freje mladšího (1973) a herečky Kristýny Frejové (1971).

Vystudovala Janáčkovu akademii múzických umění, poté působila ve Východočeském divadle v Pardubicích, Činoherním klubu, Divadle S. K. Neumanna a Městských divadlech pražských. Od roku 1993 byla členkou činohry Národního divadla. V roce 1994 získala divadelní Cenu Thálie.

Divákům se vryla do paměti skvělým dabingem, hlas propůjčila například francouzské herečce Annie Girardotové. Za celoživotní mistrovství v dabingu obdržela v roce 2000 Cenu Františka Filipovského.

Posledních pět let života bojovala s nádorovým plicním onemocněním, kterému nakonec 21.prosince 2007 podlehla.

Filmografie

  • 2005 Hadí tanec
  • 2001 Karlínská balada
  • 2001 Mire Bala Kale Hin - Romské pohádky
  • 2000 Gambit
  • 2000 Krajinka
  • 2000 Anděl Exit 
  • 2000 Kytice
  • 1999 Návrat ztraceného ráje
  • 1985 Skalpel, prosím
  • 1976 Dým bramborové natě
  • 1969 Skřivánci na niti
  • 1968 Všichni dobří rodáci
  • 1967 Údolí včel

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky