a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Gollová Nataša

Jméno: Gollová Nataša
Datum narození: 27.2.1912
Místo narození: Brno, ČR


Životopis

Nataša Gollová, vlastním jménem Nataša Hodáčová, v Německu známá pod pseudonymem Ada Goll byla česká herečka.

Své umělecké příjmení si zvolila podle dědečka Jaroslava Golla, předního českého historika. Herectví studovala soukromě. Největší popularitu jí přinesl film, i když hrála také v divadle. Díky svému komediálnímu talentu točila ve 30. a 40. letech 20. století jeden film za druhým. Populární pár vytvořila s Oldřichem Novým, s nímž si zahrála například ve filmech Roztomilý člověk, Kristián, Eva tropí hlouposti nebo Hotel Modrá hvězda. Zahrála si ještě v několika filmech např. Drahé tety a já, Konečná stanice, Komedie s klikou a v seriálech Hříšní lidé města pražského, Sňatky z rozumu. Biografický portrét Nataši vylíčil Aleš Cibulka v knihách: Nataša Gollová - život tropí hlouposti, Nataša Gollová - černobílé vzpomínání.

Životem Nataši Gollové prošlo několik mužů. Provdala se za divadelního režiséra Karla Konstantina, ale její největší láska bezesporu byl otec dadaismu francouzský básník Tristan Tzara. Seznámili se v roce 1932 v Paříži, kde byla Nataša na taneční soutěži. Naposledy se viděli v roce 1948, kdy básník ještě mohl přijet do Prahy.

Zemřela 29.10.1988 v Praze téměř opuštěná a v ústraní. Pohřbena je na Vyšehradském hřbitově.

Filmografie

  • 1984 Sanitka
  • 1983 Restaurace
  • 1982 Šťastný domov
  • 1982 To se ti povedlo, Julie
  • 1981 Konečná stanice
  • 1981 Proč se vraždí starší dámy
  • 1980 Soud pana Havleny
  • 1979 Dnes v jednom domě
  • 1979 Pátek není svátek
  • 1979 Poprask na silnici E 4
  • 1978 Babička je ráda
  • 1978 O statečné princezně Janě
  • 1977 Biela stužka v tvojich vlasoch
  • 1976 Nezbedná pohádka
  • 1974 Drahé tety a já
  • 1970 Drobínek
  • 1970 Hlídač
  • 1969 Hvězda
  • 1969 Případ pro začínajícího kata
  • 1969 Učedník kouzelníka Čáryfuka
  • 1968 Hříšní lidé města pražského
  • 1968 Pražské noci
  • 1968 Sňatky z rozumu
  • 1968 Spalovač mrtvol
  • 1968 Vajíčko (divadlo)
  • 1967 Dívka s třemi velbloudy
  • 1966 Ceremoniál
  • 1966 Fantom Morrisvillu
  • 1965 Bloudění
  • 1964 Drahý zesnulý
  • 1964 Komedie s Klikou
  • 1964 Obraz
  • 1964 Půjčovna talentů
  • 1964 Strakatí andělé
  • 1964 Trik aneb Jak dámu okouzlit aneb Jak manžela oblafnout
  • 1962 Chlapec a srna
  • 1960 Rychlík do Ostravy
  • 1959 Kruh
  • 1959 Rodina Bláhova
  • 1958 Hlavní výhra
  • 1956 Kudy kam?
  • 1955 Něco se tu změnilo
  • 1955 Punťa a čtyřlístek
  • 1951 Císařův pekař – Pekařův císař
  • 1944 Vrať se ke mě zpět
  • 1943 Bláhový sen
  • 1943 Šťastnou cestu
  • 1942 Okouzlená
  • 1942 Velká přehrada
  • 1941 Hotel Modrá hvězda
  • 1941 Roztomilý člověk
  • 1941 Rukavička
  • 1940 Katakomby
  • 1940 Konečně sami
  • 1940 Okénko do nebe
  • 1940 Pohádka máje
  • 1939 Dívka v modrém
  • 1939 Eva tropí hlouposti
  • 1939 Kristiá
  • 1939 Lízino štěstí
  • 1939 Příklady táhnou
  • 1939 Studujeme za školou
  • 1939 Tulák Macoun
  • 1938 V pokušení
  • 1938 Zborov
  • 1936 Naše XI. / Naše jedenáctka
  • 1935 Bezdětná
  • 1932 Kantor Ideál

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky