a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Andresíková Jana

Jméno: Andresíková Jana
Datum narození: 2.4.1941
Místo narození: Kroměříž, ČR


Životopis

Jana Andresíková je česká herečka.

Po studiu na Pedagogické fakultě vystudovala filmovou školu. První film, v němž si zahrála, byl Mykoin PH 510 režiséra Jiřího Lehovce. 

Má za sebou nespočet divadelních, filmových ale i televizních rolí. Mezi nejznámější role, které vytvořila byla ale čarodejnice v seriálu Arabela. Ve druhé sérii pak coby záhadná paní Černá. Zatím poslední filmovou rolí byla pomatená Lejdy v Troškově Kameňácích 1 a 3. Její krásně zabarvený hlas je divákům známý také z dabingu. Kromě jiného, propůjčila hlas americké herečce Whoppi Goldbergové například ve filmech Sestra v akci.

Jana Andresíková učí mladé začínající herce a moderátory správně mluvit. A ještě by si prý ráda hrála nějakou „roličku“. Chystá také biografickou knihu o sobě.

Jana Andresíková má za sebou několik autonehod, operace a natolik závažná zranění, že se musela vzdát nejen divadla, ale i normálního života, po kterém tak moc touží.

Filmografie

  • 2004 Kameňák 3 (Lejdy)
  • 2003 Kameňák 2 (Lejdy)
  • 2003 Malovaný děti
  • 2002 Kameňák
  • 2002 Borůvkový vrch
  • 2001 Den, kdy nevyšlo slunce
  • 2000 Politik a herečka
  • 1995 Trio
  • 1994 Giorgino
  • 1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek
  • 1992 O vodníkovi a housličkách
  • 1992 Adrianina niť
  • 1991 Proč pláčeš, břízo bílá
  • 1989 Muka obraznosti (Irma)
  • 1989 Dobrodružství kriminalistiky
  • 1987 Uloupené dětství
  • 1985 Já nejsem já (dáma ve smutku)
  • 1985 Vlak dětství a naděje
  • 1985 Mravenci nesou smrt (matka Kučery)
  • 1985 Synové a dcery Jakuba skláře
  • 1985 O rozárce a zakletém králi
  • 1984 Až do konce (Karinina matka)
  • 1984 Kouzelníkův návrat (Němka)
  • 1984 Kukačka v temném les (Frau Höpfner)
  • 1984 Cesta kolem mé hlavy (Hanzlíková)
  • 1982 Doktor z vejminku
  • 1982 Jehla
  • 1981 Řetěz
  • 1980 Hledání modrého tónu
  • 1979 Pátek není svátek (Karlova kolegyně)
  • 1979 Causa králík (Chmelařová)
  • 1979 Křehké vztahy (provozní)
  • 1979 Diagnóza smrti (sestra Milada)
  • 1979 Arabela (čarodějnice)
  • 1979 Zkoušky z dospělosti
  • 1978 Kočičí princ (učitelka)
  • 1978 Mladý muž a bílá velryba (dělnice)
  • 1978 Past na kachnu (Renáta Záveská)
  • 1977 Jak se točí Rozmarýny (matka Rozmarýny)
  • 1977 Zlaté rybky (Eva Nejtková)
  • 1976 Konečně si rozumíme (učitelka)
  • 1973 Zlá noc (Růžena)
  • 1972 Smrt si vybírá (barmanka)
  • 1972 ...a pozdravuji vlaštovky (Frieda)
  • 1972 Smrt si vybírá
  • 1971 Moderní byt
  • 1971 My tři a pes z Pětipes (Houdková)
  • 1971 Svědectví mrtvých očí (Eva)
  • 1970 Valerie a týden divů (služka z vykřičeného domu)
  • 1970 Ďábelské líbánky
  • 1970 Luk královny Dorotky
  • 1970 Velká neznámá
  • 1969 Ach, ta vojna
  • 1969 Kolonie Lanfieri
  • 1969 Světáci
  • 1969 Zabitá neděle
  • 1968 Žert
  • 1967 O princezn, která pořád vařila
  • 1966 Dýmky
  • 1966 Kočky neberem
  • 1963 Mykoin PH 510 (sekretářka)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky