a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Haničincová Štěpánka

Jméno: Haničincová Štěpánka
Datum narození: 30.9.1931
Místo narození: Kličkovice, ČR


Životopis

Štěpánka Haničincová, rozená Stěpánka Hubáčková byla česká herečka, scénáristka, dramaturgyně a dlouholetá televizní moderátorka, dětský idol několika generací televizních diváků, první manželka herce Petra Haničince.

Proslula především jako herečka a moderátorka dětských pořadů Československé televize, kde působila od konce 50. let prakticky téměř do konce svého života, který ukončila tragická nehoda (údajně pod vlivem alkoholu). Jedním z jejích fiktivních dlouholetých televizních partnerů byla oblíbená loutková postavička Čertíka Bertíka. Dalšími postavičkami pak byl např. medvídek Emánek, Kačenka, Kuťásek a Kutilka.

Ve spolupráci s Vladimírem Kovaříkem publikovala autobiorafickou knihu Štěpánka (1995).

Byla třikrát vdaná. Poprvé za herce Petra Haničince, kterému porodila dceru Alexandru. Jejím druhým manželem byl režisér Jan Valášek, s nímž měla syna Jana. Své poslední manželství uzavřela s hercem Janem Přeučilem.

Ke konci života ještě byla uvedena do Dvorany slávy při televizní anketě TýTý (1998). 

Zemřela po těžkém úraze ve svém pražském bytě 27. října 1999, měsíc po svých šedesátých osmých narozeninách.

Filmografie

  • 1999 Pod prahem
  • 1994 Bezvousák a princezna Kamila 
  • 1988 Strom pohádek: Divoké labutě 
  • 1984 Budulínek Mandelinka 
  • 1980 Kocour Vavřinec a jeho přátelé 
  • 1972 Pohádkový zeměpis 
  • 1971 Pohádky z tisíce a jedné noci 
  • 1964 Gambit 
  • 1964 Kluk a kometa 
  • 1960 Kouzelný den
  • 1956 Honzíkova cesta
  • 1955 V ulici je starý krám

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky