a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Havlová Dagmar

Jméno: Havlová Dagmar
Datum narození: 22.3.1953
Místo narození: Brno, ČR


Životopis

Mgr. Dagmar Havlová, Dr.h.c., rozená Veškrnová je česká herečka, v roce 1997 se stala manželkou prezidenta Václava Havla.

Narodila se v rodině Markéty a Karla Veškrnových v Brně-Židenicích. V roce 1971 ukončila maturitou studia na státní konzervatoři v Brně a v roce 1975 absolvovala na Janáčkově akademii v Brně s titulem magistr. Byla stálou členkou divadla Jiřího Wolkera a Divadla na Vinohradech. Nyní v Divadle na Vinohradech hostuje. V roce 2005 se navrátila po 11leté pauze s velkým úspěchem na divadelní scénu ve hře Izraele Horovitze „Chvíle pravdy“.

Mezi její nejvýraznější jevištní výkony patří Jana v Anouilhově Skřivánkovi, Kateřina v Shakespaerově Zkrocení zlé ženy, Lady Macbeth, titulní postavy v Ionescově Macbethovi, Gazdině robě, ve Strindbergově Královně Kristině, v Horovitzově Chvíli pravdy. Za hereckou kariéru natočila 50 filmů a přes 200 televizních inscenací. Získala celou řadu ocenění za nejlepší herecký výkon a několikrát byla oceněna jako nejúspěšnější herečka. Zatím posledním filmem, ve kterém hraje, se jmenuje Odcházení (2010), jehož režisérem je samotný světově uznávaný dramatik a politik Václav Havel.

Za prezidenta republiky Václava Havla se provdala v roce 1997, necelý rok po smrti jeho předchozí choti Olgy. Tímto sňatkem se dostala do úlohy první dámy, mj. doprovázela manžela při jeho pracovních povinnostech a intenzivně se věnovala charitě. Založila Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, kde je předsedkyní Správní rady.

V roce 1997 uspořádala sedm nadačních představení Královny Kristiny. Výtěžek v hodnotě téměř 5 milionů Kč věnovala na výstavbu domova pro staré lidi v povodněmi postižených oblastech Moravy.

V rámci nadace se podílela mimo jiné na organizaci prevence rakoviny tlustého střeva, jehož výsledkem je bezplatné preventivní vyšetření pro všechny občany České republiky nad 50 let věku. Za prosazení bezplatné prevence byla oceněna Českou lékařskou společností Jana Evangelisty Purkyně čestným doktorátem jako první nelékař. V den narozenin manžela, Václava Havla, zavedla tradiční předávání Ceny Nadace VIZE 97 významným domácím i zahraničním osobnostem.

V rámci projektu Fond porozumění dlouhodobě podporuje Domov sv. Rodiny pro mentálně postižené a Domov sv. Karla Boromejského pro seniory.

Dne 5. prosince 2005 založila dnes již tradiční Mikulášský charitativní bazar a přizvala ke spolupráci deset významných neziskových organizací z celé České republiky.

Založila botanickou zahradu na zámku v Lánech. Vzácné dřeviny věnovaly do arboreta významné osobnosti z České republiky i ze zahraničí. Dnes je možno expozici navštívit v areálu firmy Botanicus v Ostré u Lysé nad Labem. Aktivně se účastní boje proti rasové nesnášenlivosti a diskriminaci. Dagmar Havlová uděluje pravidelně záštity kulturním a zdravotním projektům.

Z prvního manželství má Dagmar Havlová dceru Ninu (nar. 1976).

Získala celou řadu ocenění za herecké výkony a charitativní činnost.

Filmografie

  • 2010 Odcházení
  • 2009 Višňový sad
  • 2009 Normal (Marie Kurtenová)
  • 2008 Kanadská noc
  • 2008 Chvíle pravdy
  • 1996 Život na zámku (Esperková)
  • 1995 Když se slunci nedaří (MUDr. Šnajberková)
  • 1994 Bylo nás pět (maminka Bajzová)
  • 1992 Dědictví aneb kurvahošigutntag (Vlasta)
  • 1992 Lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný (Ester)
  • 1992 Podivné jméno pro psa (Elena
  • 1991 Hřbitov pro cizince
  • 1991 Láska zlatnice Leonetty
  • 1991 O babě hladové
  • 1991 Plivník
  • 1991 Zpověď Dona Juana
  • 1988 Anděl svádí ďábla (Truda)
  • 1988 Cirkus Humberto
  • 1988 Putování po Blažených ostrovech
  • 1987 Přátelé bermudského trojúhelníku (3. Linka do Prahy - Markéta)
  • 1987 Fanynka
  • 1986 Veselé vánoce přejí chobotnice (Andrea)
  • 1986 Chobotnice z II. patra (Andrea
  • 1986 Můj hříšný muž (Marta)
  • 1986 Dva na koni, jeden na oslu (Perchta)
  • 1986 Velká filmová loupež (Doly
  • 1986 Ohnivé ženy se vracejí (Magdalena)
  • 1986 Zlá krev
  • 1985 Zastihla mě noc (Maryčka)
  • 1985 Jak se tančí brumbambule
  • 1985 Princezny nejsou vždycky na vdávání 
  • 1984 Barrandovské nokturno aneb Jak film tančil a zpíval (zpěvačka kupletu)
  • 1984 Komediant (Klementýna)
  • 1983 Oči pro pláč (Špičková)
  • 1983 Návštěvníci (Alice Bernau)
  • 1982 Poslední propadne peklu (Keruše)
  • 1982 Upír z Feratu (Mima)
  • 1981 Víkend bez rodičů (Magda)
  • 1981 Křtiny (sekretářka Martina)
  • 1981 Buldoci a třešně (dáma)
  • 1981 Zkrocení zlého muže (Krausová)
  • 1980 Blázni, vodníci a podvodníci (Zuzana)
  • 1980 Něco je ve vzduchu (matka)
  • 1980 Trhák (Kalinova dcera)
  • 1980 Co je doma, to se počítá, pánové... (Naďa)
  • 1979 Tchán (Štěpánka)
  • 1979 Poprask na silnici E 4 (Helenka)
  • 1979 Žena pro tři muže (Ivana)
  • 1979 Upír ve věžáku 
  • 1978 Já už budu hodný, dědečku! (herečka Tichá)
  • 1978 Lvi salónů (Helena
  • 1977 Rusalka (kuchta)
  • 1977 Jak se točí Rozmarýny (její asistentka Drahuška)
  • 1977 Zrcadlení (Renata)
  • 1976 Parta hic (Kynkalová)
  • 1976 Den pro mou lásku (nevěsta)
  • 1976 Zítra to roztočíme, drahoušku (Naďa)
  • 1975 Holka na zabití (Anna)
  • 1975 Tak láska začíná... (Helena Vlášková)
  • 1974 Holky z porcelánu (Dana)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky