a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Hegerová Hana

Jméno: Hegerová Hana
Datum narození: 30.10.1931
Místo narození: Bratislava, SR


Životopis

Hana Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková je přední československá zpěvačka a herečka, nekorunovaná královna československého šansonu. Zahraniční kritici ji nazývají Velkou dámou šansonu, Piaf z Prahy, nebo také Šansoniérkou se slovanskou duší. Prosadila se především jako zpěvačka šansonů, která nemá v zemích bývalého Československa žádnou srovnatelnou konkurenci. Široké publikum i odbornou kritiku zaujala především schopností dramaticky interpretovat text. Velké uznání sklidila i v cizině, hlavně v německy mluvících zemích.

V letech 1937–1942 navštěvovala baletní školu v Národním divadle v Bratislavě. Po maturitě na gymnáziu v Komárně v roce 1950 pracovala jako úřednice ve Škodových závodech a jako učitelka v učilišti. Po absolvování odborného divadelního kurzu při státní konzervatoři v letech 1951 až 1953, se stala roku 1957 členkou Divadla Petra Jilemnického v Žilině.

V roce 1954 hrála titulní roli ve filmu Frona pod uměleckým jménem Hana Čelková. V roce 1957 působila v bratislavské Tatra revue, kde se poprvé představila jako zpěvačka. Od roku 1961 vystupovala v pražském divadle Rokoko. V letech 1961 až 1966 vystupovala v divadle Semafor, kde hrála v Dobře placené procházce a ve filmu Kdyby tisíc klarinetů.

Dosáhla velkých mezinárodních úspěchů svou interpretací původních i cizích šansonů. Absolvovala celou řadu úspěšných vystoupení doma i v zahraničí. V roce 1967 vystoupila v Pařížské Olympii a na Světové výstavě v Montrealu.

V roce 2002 obdržela od prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy.

Filmografie

  • 2009 Paběrky a pamlsky
  • 2008 Nestyda
  • 2006 Hana Hegerová - live koncert
  • 2002 Mosty - Gesharim 2002
  • 2006 Kde lampy bloudí
  • 1991 Poslední motýl
  • 1989 Fabrika na oficíry
  • 1988 Lovec senzací
  • 1974 Třicet případů majora Zemana
  • 1967 Ta naše písnička česká
  • 1966 Dobře placená procházka
  • 1964 Kdyby tisíc klarinetů
  • 1963 Konkurs
  • 1963 Naděje
  • 1962 Neděle ve všední den
  • 1962 Zhasněte lampióny
  • 1960 Policejní hodina
  • 1960 Přežil jsem svou smrt
  • 1957 Tam na konečné
  • 1954 Frona

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky