a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Hermanová Ljuba

Jméno: Hermanová Ljuba
Datum narození: 24.3.1914
Místo narození: Neratovice, ČR


Životopis

Ljuba Hermanová byla česká herečka, muzikálová a operetní zpěvačka a šansoniérka.

Studia na pražské konzervatoři nedokončila, už jako sedmnáctiletá začala vystupovat ve smíchovské Aréně, odtud přešla do Švandova divadla. Začínala jakožto operetní subreta v Bratislavě, ale zazpívala si i v Praze, v Brně, ve Vídni či v Paříži. V třicátých letech 20. století již byla velice známá i populární. V roce 1934 se stala hlavní ženskou pěveckou hvězdou Osvobozeného divadla, kde si jako jediná žena zahrála a zazpívala v předscéně s Jiřím Voskovcem a Janem Werichem (již před tím se ale v roce 1932 objevila ve filmu W+V známém pod názvem Peníze nebo život, kde si zazpívala společně s Hanou Vítovou dodnes známý evegreen Život je jen náhoda). Byla ale dost přelétavá a v žádném angažmá nikdy nevydržela dlouho, proto až do začátku Druhé světové války vystupovala s hereckou společností Nového divadla Oldřicha Nového.

Vzhledem k tomu, že byla poloviční židovka, nesměla z rasových důvodů po dobu šesti let v období Protektorátu vůbec veřejně vystupovat.

Po válce v roce 1947 začala hrát v Karlínském hudebním divadle, kde tehdy působil i Oldřich Nový, Jan Werich a Vlasta Burian. V roce 1958 ovšem opět z divadla odchází a začíná jezdit po celé republice s estrádním hudebním programem společně s tehdy velmi populárním zpěvákem Rudolfem Cortésem. Šťastnou náhodou se ovšem dostala i do Reduty a do poetické kavárny Viola, posléze i do Divadla Na zábradlí, kde si zahrála několik zajímavých divadelních rolí. Zde jí také Václav Havel (tehdejší dramaturg tohoto divadla) společně s Milošem Macourkem napsali její první recital s názvem Nejlepší rocky paní Hermanové. V té době se začíná programově věnovat šansonu, zde spolupracuje s vynikajícími textaři jako byl Pavel Kopta, Ivan Vyskočil či Jiří Suchý. Další veleúspěšný recitál v Divadle na zábradlí pro paní Ljubu napsal Jaroslav Dietl s názvem Kdo jste, Ljubo Hermanová ?. V té době také začíná vystupovat i v kabaretu Večerní Brno.

Po tomto brněnském hostování následovalo zahraniční angažmá ve Spolkové republice Německo ve Stuttgartském kabaretu Reunitz Theatre. Další zahraniční nabídku na angažmá v pařížské Olympii již odmítla a zůstala zpívat doma. V závěru svého života vystupovala se šansoniérem Igorem Šebem. V celém kontextu české populární hudby je právě Ljuba Hermanová považována za ženu zakladatelku moderního českého šansonu, která předznamenala pozdější tvorbu dalších vynikajících českých šansoniérek jako byla Eva Olmerová, Judita Čeřovská či nekorunovaná královna českého šansonu paní Hana Hegerová. Byla to opravdu výjimečná žena, první dáma českého šansonu se vším všudy.

Filmografie

  • 1989 Případ pro zvláštní skupinu
  • 1984 Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
  • 1980 V hlavní roli Oldřich Nový
  • 1977 Podezřelé okolnosti
  • 1970 Vražda ing. Čerta
  • 1968 Bylo čtvrt a bude půl
  • 1968 Dialóg 20 - 40 - 60
  • 1967 Jak se Praha bavívala
  • 1967 Ta naše písnička česká
  • 1966 Svatební cesta aneb Ještě ne, Evžene!
  • 1960 Ledoví muži
  • 1960 Pochodně
  • 1960 Tisíc pohledů za kulisy
  • 1958 Morálka paní Dulské
  • 1957 Poslušně hlásím
  • 1947 Až se vrátíš...
  • 1947 Křižovatka
  • 1938 Panenka
  • 1938 Včera neděle byla
  • 1937 Otec Kondelík a ženich Vejvara
  • 1937 Ze všech jediná
  • 1935 Bezdětná
  • 1935 Cácorka
  • 1934 Nezlobte dědečka
  • 1934 Pán na roztrhání
  • 1933 Jsem děvče s čertem v těle
  • 1933 S vyloučením veřejnosti
  • 1933 U svatého Antoníčka
  • 1933 Vražda v Ostrovní ulici
  • 1932 Peníze nebo život

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky