a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Hrachovinová Marta

Jméno: Hrachovinová Marta
Datum narození: 3.9.1955
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

MgA. Marta Hrachovinová je česká herečka, recitátorka a divadelní pedagožka.

Díky otcově zaměstnání v diplomatických službách prožila část dětství v zahraničí (Libye, USA, Kypr). Po studiu na gymnáziu absolvovala obor herectví na pražské DAMU. Během studia hostovala v Národním divadle a v Divadle Jiřího Wolkera, kde poté působila v angažmá až do jeho zániku v roce 1996 a vytvořila zde mnoho rolí (např. Dorotku v Tylově Strakonickém dudákovi či Tornado Lou v adaptaci hry Limonádový Joe).

Od studijních let se věnuje uměleckému přednesu a několikrát se stala laureátkou soutěže Neumannovy Poděbrady. V 80. letech se se svým prvním manželem podílela na vedení literárně dramatického souboru Recitační studio Šrámkova domu. V současné době vede kabinet uměleckého přednesu na Vyšší odborné škole herecké v Praze. Sama se uměleckým přednesem aktivně zabývá jako interpret i jako režisér.

Její prvním manželem byl Otto Liška, herec, dudák a příležitostný divadelní režisér. Jejich dcery Tereza Lišková a Karolína Lišková jsou také herečky (všichni tři v současnosti působí v Městském divadle v Mostě, Tereza jako loutkoherečka na jeho scéně Divadle rozmanitostí).

Jejím druhým manželem je Vladimír Justl - redaktor, editor a dramaturg (nositel ceny Magnesia Litera 2007), se kterým ji mj. pojí působení v Poetické vinárně Viola.

Účinkovala v několika filmech a televizních inscenacích, v 90. letech v koprodukčních (viz seznam filmových rolí níže). V nedávné minulosti (2006–2007) působila jako odborná asistentka projektu Loutkářské umění.

Filmografie

  • 2005 Ordinace v růžové zahradě
  • 2000 To jsem z toho jelen
  • 1998 Ďábelská hora
  • 1995 Tichá hora
  • 1994 Malý bílý koníček
  • 1993 Stín polibku (recepční)
  • 1991 Betlémská hvězda
  • 1988 Tichý společník
  • 1987 Moře začíná za vsí (Bohoušova matka)
  • 1986 Cena medu (Péťova matka)
  • 1978 Lakomec (Eliška)
  • 1978 Panna a netvor (děvečka)

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky