a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Jandová Zora

Jméno: Jandová Zora
Datum narození: 6.9.1958
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Zora Jandová je česká sportovkyně, textařka, skladatelka, moderátorka, herečka a zpěvačka, manželka hudebního skladatele Zdeňka Merty. Jedná se o cvičitelku a úspěšnou českou reprezentantku v čínském bojovém umění tai-chi - v roce 2001 skončila v tomto sportu na mistrovství světa sedmá jako nejlepší Evropanka.

Zora Jandová je evidovaná v tzv. Cibulkových seznamech jako důvěrník Státní bezpečnosti.

Ještě během svých středoškolských studií na gymnáziu a posléze na DAMU pohostinsky vystupovala v Divadle Semafor a v poetické kavárně Viola. Po ukončení školy herecky debutovala přímo na scéně pražského Národního divadla coby úspěšná Ófélie v Shakespearově dramatu Hamlet.

Kromě toho se jedná o renomovanou muzikálovou a popmusic zpěvačku, kde spolupracuje především se svým manželem hudebním skladatelem Zdeňkem Mertou, v jehož muzikálových inscenacích vystupovala, mimo jiné, také na scéně Městského divadla v Brně.

S hereckou tvorbou Zory Jandové se můžeme setkat i ve filmu - Poločas štěstí (1984), Všechno nebo nic (1984), Mravenci nesou smrt (1985),  Evropa tančila valčík (1989), Babylon (2002). Hraje i v mnoha televizních seriálech jako například Návštěvníci (1983), Sanitka (1984), Páta stanice (1985), Wolfgang A. Mozart (1991), Dobrá čtvrť (2005), Nemocnice na kraji města - nové osudy (2008).

Filmografie

  • 2008 Nemocnice na kraji města - nové osudy
  • 2005 Dobrá čtvrť
  • 2002 Babylon
  • 1996 Maigret et la tête d\'un homme
  • 1996 Pasáž
  • 1994 Hvězdopravcův dar
  • 1993 Sedmero krkavců
  • 1992 O dvou sestrách a Noční květině
  • 1991 Wolfgang A. Mozart
  • 1989 Evropa tančila valčík
  • 1988 Galgenbrücke, Die
  • 1987 Balónová pohádka
  • 1986 Dva na koni, jeden na oslu
  • 1986 Hamlet (divadlo)
  • 1985 Drahý Bedřichu
  • 1985 Chán Sulejmán a víla Fatmé
  • 1985 Mravenci nesou smrt
  • 1985 Slavné historky zbojnické
  • 1984 Poločas štěstí
  • 1984 Všechno nebo nic
  • 1982 Třetí princ
  • 1982 Vinobraní
  • 1981 Chudák muzika
  • 1981 Okres na severu
  • 1979 Postavení mimo hru

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky