a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Jirásková Jiřina

Jméno: Jirásková Jiřina
Datum narození: 17.2.1931
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Jiřina Jirásková je česká herečka, partnerka českého filmového a televizního režiséra Zdeňka Podskalského.

Vystudovala pražskou konzervatoř, kam přešla z řádového gymnázia. Po absolvování konzervatoře hrála nejprve rok v Hradci Králové. V roce 1951 se stala členkou pražského Divadla na Vinohradech, kde působí dodnes. Od 30. května 1990 do 30. června 2000 zde také zastávala post ředitelky.

Před kamerou dostala první velkou příležitost ve špionážním dramatu Smyk, který v roce 1960 natočil režisér Zdeněk Brynych. Potom hrála ve filmech Každá koruna dobrá a Pohled do očí. V 60. letech objevil její komediální talent režisér Zdeněk Podskalský. V 70. letech ale nastala pro Jiřinu Jiráskovou nucená přestávka na jevišti i před kamerou. Na filmové plátno se vrátila v roce 1983 rolí zdravotní sestry na venkovském obvodě ve filmu Karla Kachyni Sestřičky.

Získala Vyznamenání Za vynikající práci (1967), na Festivalu českých a slovenských filmů v Plzni Nejlepší herečku roku (1969), titul Zasloužilé umělkyně (1988), Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře (1998), Cenu Senior Prix od Nadace Život umělce (2001), od prezidenta Václava Klause státní vyznamenání Medaili „Za zásluhy“ (2006) a též uvedení do Dvorany slávy televizní ankety TýTý (2008).

Věnovala se rovněž umělecké recitaci a byla vyslankyní dobré vůle při Českém výboru UNICEF.

Filmografie

  • 2009 Višňový sad
  • 2006 To nevymyslíš
  • 2005 Anděl Páně
  • 2005 Dobrá čtvrť
  • 2005 Povodeň
  • 2005 Rafťáci
  • 2004 Pojišťovna štěstí
  • 2004 Rodinná pouta
  • 2002 Kožené slunce
  • 2002 Vyvraždění rodiny Greenů
  • 1998 Přehmat
  • 1997 Bronzová koruna
  • 1996 Pražský písničkář
  • 1995 Císařovna na chvíli
  • 1995 Dva pokoje ve Versailles
  • 1995 Fany
  • 1995 Hříchy pro diváky detektivek
  • 1995 Záskok pro Sissi
  • 1995 Život na zámku
  • 1994 Bylo nás pět
  • 1994 Jeden den velkokněžny
  • 1994 Královnina smečka psů
  • 1994 Nevěra po císařsku
  • 1993 Jedna kočka za druhou
  • 1993 Zámek v Čechách
  • 1992 Dva Janové a ovečka
  • 1992 Hříchy pro pátera Knoxe
  • 1992 Klíče na neděli
  • 1992 Náhrdelník
  • 1991 Přes padací mosty
  • 1991 Slunce, seno, erotika
  • 1991 Talisman
  • 1990 Dcera národa
  • 1990 Koho ofoukne větříček
  • 1990 Motýlí čas
  • 1990 Závrať
  • 1989 Čajová Julie
  • 1989 Čeleď brouků finančníků
  • 1989 Dva lidi v ZOO
  • 1989 O čarovné Laskonce
  • 1989 O princi, který měl smůlu
  • 1989 Osmý div světa
  • 1989 Příběh \'88
  • 1989 Slunce, seno a pár facek
  • 1989 Stačí stisknout
  • 1989 Vstup do ráje zakázán
  • 1988 Klaním se, měsíci
  • 1988 Rodáci
  • 1987 Arabesky
  • 1987 Chobotnice z II. patra
  • 1987 Když v ráji pršelo
  • 1987 Ohnivé ženy mezi námi
  • 1987 Poslední leč Alfonse Karáska
  • 1987 Žena v trysku století
  • 1986 Klobouk, měšec a láska
  • 1986 Můj hříšný muž
  • 1986 O houbovém Kubovi a princi Jakubovi
  • 1986 Šiesta veta
  • 1986 Zlá krev
  • 1986 Žena z Korinta
  • 1984 Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
  • 1984 Egy kicsit én, egy kicsit te
  • 1984 Slunce, seno, jahody
  • 1984 Zločin v obrazárně
  • 1983 Bota jménem Melichar
  • 1983 Jára Cimrman ležící, spící
  • 1983 Katapult
  • 1983 Komtesa Mary
  • 1983 Sestřičky
  • 1982 O labuti
  • 1982 Vinobraní
  • 1981 Jak svět přichází o básníky
  • 1981 Křtiny
  • 1981 Přišel na večeři
  • 1980 Trhák
  • 1980 Útěky domů
  • 1979 Dnes v jednom domě
  • 1979 Julek
  • 1977 Tylínek
  • 1977 Velryba - Abyrlev
  • 1976 Jak ulovit tygra
  • 1975 O té velké mlze
  • 1974 Zahrada
  • 1970 Brouk v hlavě (divadlo)
  • 1970 Ďábelské líbánky
  • 1970 Na kometě
  • 1969 Flirt se slečnou Stříbrnou
  • 1969 Jak se dělá divadlo
  • 1969 Já, truchlivý Bůh
  • 1969 Případ pro začínajícího kata
  • 1969 Světáci
  • 1968 Jindřich IV. (divadlo)
  • 1968 Meze Waltera Hortona
  • 1968 Naše bláznivá rodina
  • 1968 Sňatky z rozumu
  • 1967 Dům ztracených duší
  • 1967 Jak se zbavit Helenky
  • 1966 Dědeček, Kyliján a já
  • 1966 Dýmky
  • 1966 Hotel pro cizince
  • 1966 Ještě špetku tymiánu
  • 1965 Bloudění
  • 1965 Třicet jedna ve stínu
  • 1964 Čintamani & podvodník
  • 1964 Gambit
  • 1964 Každý den odvahu
  • 1964 Kdy brečí muži
  • 1964 Povídky o dětech
  • 1963 Einstein kontra Babinský
  • 1961 Každá koruna dobrá
  • 1961 Pohled do očí
  • 1961 Střevíčky
  • 1961 Ztracená revue
  • 1960 Smyk
  • 1959 Návštěva
  • 1959 Rodina Bláhova
  • 1955 Po noci den
  • 1953 Krejčovská povídka

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky