a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Klepáčová Eva

Jméno: Klepáčová Eva
Datum narození: 2.5.1933
Místo narození: Praha, ČR


Životopis

Eva Klepáčová je česká herečka, moderátořka, manželka herce a zpěváka Josef Zímy. Mezi jeji vůbec nejznámejší filmové role patří postava Káčy z českého pohádkového filmu Hrátky s čertem režiséra Josefa Macha z roku 1956. Je taky známa jako dabingová herečka, v roce 2007 ji Prezidium herecké asociace udělilo cenu za celoživotní mistrovství v dabingu.

Pochází z umělecké rodiny, její otec Antonín Klepáč byl tanečníkem v Národním divadle, maminka byla také |tanečnicí a |herečkou. Tak jako celá řada jiných pražských herců začínala v Dismanově dětském uměleckém rozhlasovém souboru. Po maturitě na gymnáziu studovala na pražské DAMU, po ukončení školy svoji první divadelní sezónu strávila v Severočeském divadle v Liberci. Poté natrvalo zakotvila ve smíchovském Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého v Praze (dnešní Švandovo divadlo).

Méně známo už je dnes to, že působila prakticky od jejích prvopočátků také v Československé televizi, kde díky svému pěknému a kultivovanému hlasovému projevu pracovala jako konferenciérka i příležitostná hlasatelka. Výborné hlasové dispozice také velmi dobře uplatnila při rozhlasové práci a v dabingu. Společně se svým manželem Josefem Zímou úspěšně nadabovala, mimo jiné, hlavní postavu Nastěnky ruské filmové pohádky Mrazík (Josef Zíma zde namluvil jejího nápadníka Ivánka).

Její život tragicky poznamenala těžká dopravní nehoda Josefa Zímy v roce 1959, během níž zemřel člověk a při níž byla velmi těžce zraněna česká zpěvačka a šansoniérka Judita Čeřovská. Kromě toho ji také, jako mnoho jiných českých umělců, postihla i vlna zákazů vystupování a uměleckých omezení v době normalizace po roce 1968.

O svém životě napsala společně se svým manželem biografickou knihu Princ a Káča.

Filmografie

  • 2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
  • 1996 Kolja
  • 1987 Jak básníkům chutná život
  • 1982 Když rozvod, tak rozvod
  • 1982 Malý pitaval z velkého města
  • 1981 Nová dvojpohádka z lesa
  • 1981 Ta chvíle, ten okamžik
  • 1979 Paragraf 224
  • 1977 Žena za pultem
  • 1974 30 případů majora Zemana
  • 1967 Dita Saxová
  • 1967 Pohádka z tisíce a jedné noci
  • 1967 Přísně tajné premiéry
  • 1966 Fantom Morrisvillu
  • 1966 Znamení Raka
  • 1965 Strašná žena
  • 1964 Strakatí andělé
  • 1963 Bylo nás deset
  • 1963 Ivana v útoku
  • 1963 Pražské blues
  • 1962 Deštivý den
  • 1962 Klíč
  • 1962 Šestý do party
  • 1959 Konec cesty
  • 1959 Slečna od vody
  • 1958 Brankář bydlí v naší ulici
  • 1958 Tenkrát o Vánocích
  • 1957 V proudech
  • 1956 Advent
  • 1956 Hrátky s čertem
  • 1956 Nevěra
  • 1956 Zaostřit, prosím!
  • 1954 Byl jednou jeden král...
  • 1954 Cirkus bude!
  • 1954 Jak dědek Faltus potkal anděla
  • 1954 Na konci města

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky